Doktorsitesi.com

Diş macunları,

Dr. Dt. Suhan Sungur
Dr. Dt. Suhan Sungur
22 Ağustos 20112268 görüntülenme
Randevu Al
Diş macunları,

Diş Macunları:

Diş macunları günümüzde diş hekimliği alanı içerisinde sadece estetik amaçlarla değil içerdiği  etken maddeler sayesinde  nerdeyse bir ilaç gibi kullanılır  preparatlar haline gelmiştir. Burada bilinmesi gereken bu etken maddelerin ne işe yaradığı ve ona göre diş macunu kullanımıdır.

Toplumlarda insanların çoğu dişlerini fırçalarken genelde estetik amaçlı dişlerini fırçalamaktadırlar. Burada da bakarız ki genelde hep ön grup dişler arka gruba göre daha iyi fırçalanmaktadır. Bunun sebebine gelince  görülmüştür ki; bunun nedeni ön dişlerin  arka dişlere göre daha kolay fırçalanabilir konumda olmaları değil kişilerin estetik olarak ön dişlerinin daha güzel görünmesinin olduğu  için dişlerini fırçaladığı saptanmıştır. Diş Hekimliği araştırıcıları da bu tür sonuçları tesbit ederek diş macunlarının içerisine tedavi edici ajanları katmaya başlamışlardır.

İyi Bir Diş Macunu Nasıl Olmalıdır?

Bakteri plağını temizleyebilmeli yumuşak aşındırıcılar ihtiva etmeli tüm bileşenleri zararsız olmalı higroskopik olmalı, ağız mukozasında irritan etki göstermemeli, çürük önleyici etki de hoş kokulu homojen olmalı ve herkesin alabileceği uygun fiyatta olmalıdır.

Bir Diş Macununun   İçerisinde Neler Olmalıdır?

Mekanik temizleyiciler, tatlandırıcılar, koku maddeleri, köpük yapıcı ajanlar, nemlendiriciler ve özel katkı maddeleri olmalıdır. Burada koruyucu diş hekimliği alanı içerisine özel katkı maddeleri girmektedir. Çeşitli firmalar bu noktada diş macunlarının içerisine sodyum florür   stronsiyum florür

gibi maddeler ilave ederek  diş çürüğünü azaltmaya  yönelik  çalışmalara yönelmişlerdir. Hatta florürün etkisinide arttırmak için yapay tatlandırıcı olarak bildiğimiz xylitolü de ilave etmişlerdir. Bunun yanında macunlara abrazivler  yani aşındırıcılar da ilave edilmiştir ve aşındırıcıların oranı diş macunları içerisinde yaklaşık %40-50 ye yaklaşmaktadır ve her macun içerisinde bu aşındırıcı partiküllerin büyüklükleri ve özellikleri farklı olabilmektedir.Bu noktada görülmüş  ki senelerce aynı diş macunu veaynı tip fırça kullanan insanlar ile farklı diş macunu ve farklı diş fırçası kullanan insanların diş yüzeylerindeki zamana bağlı aşınma derecelerine bakılmış :aynı tip macun ve aynı tip fırça kullanan insanlarda  diş mine yüzeylerinde daha çok aşınma olduğu tesbit edilmiştir.

Sonuç:: Biz Diş Hekimleri olarak bize gelen  hastalarımıza hangi  diş macunu kullanmalıyız? Gibi bir soruyla karşılaştığımızda ilk önce içerisinde çürüğü önleme açısından  florür içeren bir diş macunu, sonra o insanın ağız yapısına uygun olan uygun katkı maddeleri içeren  macunları önermeliyiz

                                                                                                                                                                                                   

Etiketler

DişDiş fırçalamaDiş macunuFlorür

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Suhan Sungur

Dr. Dt. Suhan Sungur

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır