Diş hekimliğinde sedasyon nedir? nasıl uygulanır?

Diş hekimliğinde sedasyon nedir? nasıl uygulanır?

Lokal anestezi ile yapılacak işlemler sırasında hastanın rahatı ve işlemi daha kolay kabul etmesini sağlamak için anest Sedasyon sırasında belirli düzeylerde bilinç değişikliği ortaya çıktığı için 3-4 saat öncesinden hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz (tamamen aç ve susuz kalmanız) istenir. Sedasyon amacıyla kullanılan ilaçlar da düşük dozlarda olmakla birlikte anestezi ilaçlarıdır. ezi doktoru tarafından uygulanan ve hastayı sakinleştiren bir destek yöntemidir. Damar yolundan uygulanan ilaçların etkisiyle hasta tedaviyi istekle ve kolayca kabul eder. Heyecan ve endişesi ortadan kalkar. İşlem süresince küçük ek ilaç dozları yapmak gerekebilir. İşlem süresince bilinçli sedasyon yapılan erişkin hastalar kendisine söylenen komutları duyar ve yerine getirir (ağzınızı açın, derin nefes alın vb). Ancak bu işlem başkasına yapılıyormuş gibi kayıtsız, rahat ve uykulu bir konumda bulunur.

Daha derin sedasyon düzeylerinin gerektiği çocuk hastalar ise sözlü uyaranları duyamazlar ancak tekrarlayan yüksek sesli uyaranlara yanıt verebilirler. İşlem süresince hastanın kendi solunumu devam eder, nadiren düşük dozda oksijen desteği gerekebilir. Hastanın oksijen basıncı ve kalp hızı sürekli takip edilir. İşlem sonunda hasta ilaçları vücuttan atma hızına (metabolizma hızı) bağlı olmak üzere 30-45 dakika kadar gözlem altında tutulur ve bir refakatçi eşliğinde evine gönderilir. Çocuk hastalar uyanırken huysuz, hırçın, ağlayan bir çocuk olarak uyanabilirler. Bu hırçınlık hali genellikle 15-20 dakika, nadiren 2 saat sürebilir. Sedasyon sonlandıktan sonra da hastalara 1.5- 2 saat herhangi bir şey yememeleri tembih edilir.      

DİŞ HEKİMLİĞİNDE GENEL ANESTEZİ NEDİR?

Genel anestezi (narkoz) ağrısız cerrahiyi mümkün kılan uyku benzeri bir durumdur. Bu amaçla kullanılan ilaçlara da genel anestezi ilaçları denir. Genel anestezi sırasında bilinç ve ağrı duyusu tamamen ortadan kalkar. Genel anestezi ilaçları gaz veya sıvı olmak üzere iki şekilde olabilir. Eğer gaz anestezikler kullanılacaksa yüzünüze yerleştirilen bir maske aracılığıyla derin nefesler almanız istenir. Bu şekilde anestezi makinasından sağlanan oksijen ve anestezik gaz karışımı akciğerden kana geçerek uyku halini yarat ır. Sıvı anestezikler ise el veya koldan takılan serum iğnesi aracılığıyla doğrudan damara (kan dolaşımına) verilir. Anestezi başlangıcı için küçük çocuk ve iletişim kurulamayan hastalarda birinci yöntem (maske ile anestezi), damar yolu açtıran büyük çocuklar ve sağlıklı erişkinlerde ikinci yöntem (damar içi anestezi) tercih edilir. Yapılacak işlemin süresine bağlı olarak eklenen anestezik gazlar veya damar içi anestezik ilaçlarla anestezi devam ettirilir. Yapılacak işlem bitene kadar anestezi de devam eder.                   

Genel anestezi sırasında solunumun desteklenmesi gereklidir. Bu amaçla ağız, burun veya gırtlak üzerine yerleştirilen soluma maskesi veya nefes borusuna yerleştirilen soluma tüpü ile sürekli oksijen ile birlikte anestezi ilaçları uygulanır. İşlem sona erdiğinde anestezi ilaçları kesilir ve uyanmanız sağlanır. Uyanırken anestezi doktoru sizden çoğunlukla derin nefes almanızı, ağzınızdaki tükrüğü yutmanızı ve gözlerinizi açmanızı ister.
Genel anestezi sonrasında ortaya çıkabilecek ağrı, bulantı ve kusma gibi istenmeyen etkileri ortadan kaldırmak için gerekli önlemler anestezi doktorunuz tarafından alınır.           

SEDASYON VE GENEL ANESTEZİ KİMLERE UYGULANIR?

Aşağıdaki durumlarda hastanın ve yapılacak işlemin özelliğine göre sedasyon veya genel anestezi seçeneği uygulanabilir:
1) İletişim kurmanın imkansız olduğu çocuk hastalar
2) İletişim kurulamayan zihinsel engelli hastalar
3) Çok uzun sürecek diş tedavileri
4) Geniş kapsamlı çene cerrahisi işlemleri
5) Aşırı endişeli, stresli ve diş hekimi korkusu olan bireyler
6) Şiddetli bulantı ve öğürme refleksi olan hastalar

Yrd.Doç.Dr. Zuhal Küçükyavuz Göktürk

 

 

 

  

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Küçükyavuz Göktürk

Yrd. Doç. Dr. Zuhal KÜÇÜKYAVUZ GÖKTÜRK, 1965 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini  1988 yılında tamamlamıştır. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda  ihtisas eğitimine başlamış ve 1994 yılında eğitimini tamamlayarak Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı unvanı almıştır. 1994-1995 yılları arasında  mecburi hizmet yükümlülüğünü Uşak Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiştir. 1995-1998 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda ve 1998-2010 yılları arasında ise Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğretim üyesi (Anesteziyoloji) olarak çalıştıktan sonra emekli olan Yrd. Doç. Dr. Zuhal KÜÇÜKYAVUZ GÖKTÜRK, şu anda Özel Dentanest Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde Aneste ...

Etiketler
Diş tedavisinde anestezi
Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Küçükyavuz Göktürk
Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Küçükyavuz Göktürk
Ankara - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube