Diş hekimi korkusu nasıl azaltılabilir

Diş hekimi korkusu nasıl azaltılabilir

Her on kişiden biri, ağrılarını azaltacak olsa da diş hekimlerinden çok korkmaktadır. Bu, sağlık yönünden sık sık olumsuz sonuçlar doğurmakta ve diş problemleri artmaktadır. Dentofobinin nasıl üstesinden gelinebileceğine dair, kısa süreli davranış terapisi işe yarayabilir.

Dentofobiklerde uzun vadede diş çürükleri, diş taşları, ağız kokusu, günlük yaşam ve iş yaşamında kısıtlamalara katlanıyorlar.

Birçok dentofobik, başta büyük ölçüde dentofobiden kaynaklanan başka psikolojik zorluklar da yaşıyor. Birçoğu, kötü dişleri yüzünden çok az gülüyor veya sosyal temastan tamamen kaçınıyor. Bu davranışlar yalnızlığa veya sosyal fobiye yol açabilir. Dentofobiklerin onda birinden fazlası, depresyondan, tedavi edilmeyen çürük dişlerden kaynaklamam sürekli ağrıların sonucu olan durumlardan mustarip. Bazıları düzenli olarak ağrı kesici alıyor, dolayısıyla bağımlılık ve ilaç yan etkileri riskini alıyor.

Dentofobi, diş eti iltihabı beyinde kan dolaşımı bozuklukları, ateroskleroz ve koroner damar hastalıkları riskini yükseltiyor. Fakat bu hastalıkların nasıl bir bağlantısının olduğu, örneğin atardamar plak oluşumu meydana getiren periyodontoz bir mikrobun olup olmadığı açık değil.

Dentofobinin kaynağı kısmen belirli değil çünkü araştırılması zor. İlgili araştırmalar, ağırlıklı olarak hastaların retrospektif, öznel verilerini temel alıyor. Fobi her yaştan insanda ortalama 12 yıldır ortaya çıkıyor ve tedavi edilmezse genelde kronikleşiyor.

Eğer siz de diş hekimine gitmekten korkuyorsanız, bunu tedaviye başlamadan önce hekiminizle paylaşmalısınız. 

Dr. Sibel Örsal

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal

Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, 1966 yılında doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında üniversiteden mezun olmuş ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak girmiş ve 1995 yılında Periodontoloji Uzmanı olmuştur. Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL'ın eğitimine devam ederken ve eğitimi sonrasında pek çok bilimsel çalışması olmuştur. 12 yıl boyunca Dentamed Diş Tedavi Polikliniği'nde görev yapmasının ardından 2007 yılı itibariyle Nişantaşı Doktorlar Merkezi'ndeki özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve yabancı kongrelerde katılımcı ve konuşmacı bulunan Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, Türk Periodontoloji Derneği ve IAP üyesidir. Mu ...

Etiketler
Dişçi korkusu neden olur
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal
Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube