Diş eti hastalıklarından korunmak için neler yapabiliriz?

Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
7 Mart 2017117 görüntülenme
Randevu Al
Diş eti hastalıklarından korunmak için neler yapabiliriz?

Diş eti hastalıkları çürük kadar önemli diğer bir ağız boşluğu hastalıklarıdır ve dişeti hastalıkları ise dişleri destekleyen dokulardaki iltihaplı hastalıkları kapsar.

Gün içerisinde dişlerin üzerinde kendiliğinden biriken mikrobiyal dental plak ya da eski adıyla bakteri plağı ancak ve sadece diş fırçalayarak ağızdan uzaklaştırılabilmektedir. Eğer diş fırçalama düzenli bir şekilde yapılmıyor ise bu plak dişler üzerinde birikerek asit üretmeye başlayacaktır. Plak bakterilerinin ürettiği asit hem dişler hem de diş etleri üzerinde yıkıcı bir etki yaratacaktır. 

Plak asitleri diş etlerini tahriş edecek, diş etleri de buna iltihabi bir cevap verecektir. En basit haliyle dişlerin fırçalanması sırasında kanamalarla başlayan basit diş eti iltihabı eğer tedavi edilmezse şişmiş, kızarık, kanamalı ve daha ileri safhalarda da dişlerin sallanmalarına yol açan şiddette bir dişeti hastalığı haline gelebilir.

Diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde dişlerin kaybına ve de çene kemiğinin iltihaplanmasına yol açabilirler.

Dişeti hastalıklarının büyük çoğunluğu kroniktir. Uzun bir sürede oluşurlar ve tedavileri de uzun bir süreci kapsar. Sadece ağız içerisini değil tüm vücudu ilgilendirecek sonuçları olabilir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıklarının damar sertliği, koroner kalp hastalıkları ve hamile kadınlarda prematüre doğum riskini artırdığına dair literatürde çalışmalar vardır.

Etiketler

Diş eti hastalığıDiş eti hastalıkları tedavisi

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır