Diş eti hastalıklarından korunmak için neler yapabiliriz?

Diş eti hastalıklarından korunmak için neler yapabiliriz?

Diş eti hastalıkları çürük kadar önemli diğer bir ağız boşluğu hastalıklarıdır ve dişeti hastalıkları ise dişleri destekleyen dokulardaki iltihaplı hastalıkları kapsar.

Gün içerisinde dişlerin üzerinde kendiliğinden biriken mikrobiyal dental plak ya da eski adıyla bakteri plağı ancak ve sadece diş fırçalayarak ağızdan uzaklaştırılabilmektedir. Eğer diş fırçalama düzenli bir şekilde yapılmıyor ise bu plak dişler üzerinde birikerek asit üretmeye başlayacaktır. Plak bakterilerinin ürettiği asit hem dişler hem de diş etleri üzerinde yıkıcı bir etki yaratacaktır. 

Plak asitleri diş etlerini tahriş edecek, diş etleri de buna iltihabi bir cevap verecektir. En basit haliyle dişlerin fırçalanması sırasında kanamalarla başlayan basit diş eti iltihabı eğer tedavi edilmezse şişmiş, kızarık, kanamalı ve daha ileri safhalarda da dişlerin sallanmalarına yol açan şiddette bir dişeti hastalığı haline gelebilir.

Diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde dişlerin kaybına ve de çene kemiğinin iltihaplanmasına yol açabilirler.

Dişeti hastalıklarının büyük çoğunluğu kroniktir. Uzun bir sürede oluşurlar ve tedavileri de uzun bir süreci kapsar. Sadece ağız içerisini değil tüm vücudu ilgilendirecek sonuçları olabilir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıklarının damar sertliği, koroner kalp hastalıkları ve hamile kadınlarda prematüre doğum riskini artırdığına dair literatürde çalışmalar vardır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Diş eti hastalığı
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube