Diş eti estetiği nedir? (pembe estetik)

Diş eti estetiği nedir? (pembe estetik)

Diş eti estetiği, diş etlerinin hasta bazında gülme hattı ve dişlerin boyutları ele alınarak simetrik olarak şekillendirildiği birtakım işlemleri kapsayan estetik diş hekimliği uygulamalarıdır. Pembe estetik olarak da isimlendirilebilir.

Diş Eti Estetiği İyileşme Süresi Nasıldır?

Pembe estetik iyileşme süreci maksimum 10-14 günde tamamlanan bir süreçtir. Bu dönemde ilk bir hafta hastalarımız ağrı kesici ve gargara kullanarak süreci gayet konforlu geçirmektedir.

Diş Estetiği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pembe estetik, lokal anestezi altında genellikle lazer ile gingivektomi (diş eti kesimi) veya gingivoplasti (diş eti şekillendirmesi) yapılarak diş boyları uzatılabilir, böylece gummy smile (diş eti görünürlüğü) azaltılabilir veya diş etlerinde seviyeleme yapılarak asimetriler giderilebilir. Diş etleri çok kızarık ve şiş ise öncesinde subgingival küretaj uygulamaları ile uyuşturularak uygulanır. Gülüş estetiği, yaş sınırlaması olmaksızın diş eti ve diş yapısı bu tedaviye uygun olan her hastaya yapılabilir.

Diş Eti Estetiğinin Avantajları Nelerdir?

Dişlerin olması gerektiği şekilde seviyelenmesi sağlanır.

Dişleri çevreleyen dokular sağlıklı hale getirilir.

Diş etlerinde oluşan kanama ve şişlikler tedavi edilir.

Ağız kokusu ve yara oluşumu engellenir.

Uzun dönemde dişler ağız içinde sağlıkla korunur.

Sosyal ve mesleki hayatta yaşanan estetik kaygısına olumlu katkı sağlanır.

Diş Eti Estetiği Hangi Durumlarda Ve Nasıl Yapılır?

Her dişin diş eti seviyesinin olması gereken standart bir yeri ve şekli vardır. Bu standart bozulduğunda ağız estetiği bozulabilir. Gülerken ya da konuşurken fazlaca gözüken diş etleri (gummy smile) tüm görünümü kötü etkileyebilir. Bu sorunlar lazerler veya minöt cerrahi ile genellikle tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Diş eti hastalıkları; dişi çevreleyen ve periodonsiyum adı verilen dokuları etkileyen hastalıklardır. Diş eti hastalığı önce diş etinde başlar, bu durumda gingivitis olarak adlandırılır. Tedavisi yapılmadığı takdirde ağız içinde bulunan kemikte yıkıma sebep olur ve periodontitis olarak adlandırlır.

Gingivitis, diş eti tedavisi ile kısa sürede iyileşirken, periodontitis hastalarında kaybedilen dokular her zaman geri kazanılamayabilir. Bu hastalıkların önlenmesi; günlük olarak yapılan doğru ve etkin diş bakımı ile düzenli diş eti kontrolleri ile mümkündür.

Dişin renklenme sebepleri nelerdir?

Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme

Amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme

Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı

Hamilelik döneminde antibiyotik kullanımı

Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği

Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi

Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme

Dişler nasıl beyazlar?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.

Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir

Dişlerimde hassasiyet mevcut, yine de beyazlatma yaptırabilir miyim?

Biyolojik diş beyazlatma yöntemi dişlerinde hassasiyet olan kişilere uygulanabilir. Beyazlatma işleminde hassasiyete neden olan madde hidrojen peroksit’tir. Biyolojik diş beyazlatma jelinde bu maddenin oranı çok düşüktür ve jelin mine kristalleri içermesi ile hassasiyetin tedavisi de gerçekleşir.

Dişlerim beyazladıktan sonra dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

Diğer beyazlatma yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik beyazlatmada da işlem sonrası özellikle ilk iki hafta çay, kahve, şarap gibi renkli; kola gibi asitli sıvılar ve tütün mamüllerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir.

Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) nedir?

Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.

İçten beyazlatmanın dişe bir zararı var mıdır?

Kanal dolgusu çok iyi izole edilmişse çoğunlukla bir zararı yoktur.

Diş beyazlatmanın zararı veya yan etkileri var mıdır?

Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

İmplant nedir? 

Dental implant; ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen, diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine yerleştirilen kron, köprü gibi hastaya uygun diş protezleri ile eksik dişlerin yeri doldurulur.

Diş İmplantı nasıl uygulanır?

İmplant yapılacak hastanın öncelikle genel sağlık durumu değerlendirilir ve ağız içi muayenesi yapılır. 3 boyutlu radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğu değerlendirilir. Bu radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağına karar verilir. Ön planlama gerçekleştikten lokal anestezi altında işlem aşamasına geçilir. Çene kemiğinde implantlar için yuvalar açılır ve bu yuvalara implantlar yerleştirildikten sonra dikiş atılarak işlem sonlandırılır. Operasyondan ortalama 1 hafta sonra dikişler alınır ve kontrol muayenesi yapılır. 

İmplant Tedavisinde İlk Muayenede Ne Yapılır?

İlk muayenede gerekli klinik ve radyografik muayeneler hekim tarafından yapılarak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve ağız içi muayenesi yapılır. Hastanın tedaviden beklentileri ve 3 boyutlu radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğu değerlendirilir.

Bu radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağına karar verilir. Estetik değerlendirmeler yapılarak hastaya en uygun üst yapı seçimi gerçekleştirilir.

Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Dental implant uygulaması cerrahi bir işlemdir. Alanında uzman ve yeterli donanıma sahip çene cerrahları tarafından uygulanması tedavi sonrasında yaşanacak geri dönüşü olmayan problemlere sebebiyet vermemek adına dikkat edilmesi gereken bir husustur. 

İmplant Uygulamasının Yararları Nelerdir?

İmplant diş tedavisi ile yeterli sayıda destek dişi bulunmadığı için hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalara sabit protezler uygulanır. Komşu dişler kesilerek köprü uygulaması ile karşılaştırıldığında; implant tedavisi ile komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan ağız içinde bulunan eksik diş tamamlanabilir. Hareketli protez kullanan ama kemik yetersizliğinden dolayı protezi tutmayan hastalarda implant yerleştirilip proteze bağlanarak implant tutuculuğu artırıla bilinir. Günümüzde diş eksikliklerinde kullanılan en güncel tedavi yöntemi dental implantlardır.

İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürer?

İşlem süresi, uygulanacak implant sayısına göre farklılık gösterebilir. Ortalama implant başı 10 dakika gibi bir sürede uzman hekim tarafından yerleştirilir.

Dental implant Uyum Süreci Nasıldır? Ne Kadar Zamanda Dişler Tamamlanır?

İmplant tedavi süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı vakalarda all on four implant implant uygulamasıyla aynı gün protez aşamasına geçilebildiği gibi bazı hastalarda da ek cerrahi işlemler sebebiyle uyum süreci yaşanabilir. Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi beklenir ve üzerlerine porselen kaplamalar yapılır.

İnce veya yetersiz yükseklikte kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.

Her Hastaya İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi?

Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Cerrahın implant yapılması ön görülen her hastanın sağlık geçmişini bilmesi bu sebep ile önemli bir husustur. 

İmplant Tedavisi İçin En Uygun Yaş Kaçtır?

Büyüme gelişimi tamamlanmış ve sağlık durumu elverişli olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Kemik gelişiminin tamamlandığı yaş kadınlarda ortalama 15-16, erkeklerde ise 17-18 yaşlarıdır. Bu yaşlardan sonra her yaşta implant tedavisi yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalara ve araştırmalara göre yaşlılık implant tedavisinde bir risk oluşturmamaktadır. Bu yüzden implant uygulamasında bir üst yaş sınırı yoktur.

Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?

Bazı sistemik rahatsızlıklar dental implant uygulamalarına engel olabilmektedir. Tedavi için başvurulan hekime sağlık durumunuz hakkında detaylı bilgi verilmelidir.

Sigara Kullanan Kişiler Dental İmplant Yaptırabilir mi?

Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde, implantın düşme olasılığı normalden 2-3 kat daha yüksektir.

İmplant Uygulanırken Ne Kadar Ağrı Hissedilir?

Cerrahi bir işlem olan implant operasyonundan önce sadece işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.

İmplant Uygulaması Sonrası Ağrı Olur mu?

İmplant işleminden sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle yapılan cerrahi işleme bağlı olarak düşük dozda şişlik ve ağrı normaldir. İlk 24 saat içerisinde yapılan soğuk tampon uygulaması, uygun görülen ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabilir. Doktorunuz bu süreci en konforlu şekilde atlatmanız için gerekli reçeteyi yazacaktır. 

Dental implantların İnsan Vücuduna Zarar Verme İhtimali Var Mıdır? 

Dental implantlar titanyumdan üretilmektedir. İnsan vücuduna uyumlu olan titanyum, herhangi bir alerji risk ve toksik barındırmayan metaldir.

Dental İmplantlar Uzun Ömürlü müdür?

Dental implantın ömrü doğal dişler gibidir. Standart ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Elifcan Kıvrak

Uzm. Dr. Dt. Elifcan KIVRAK, 20 Temmuz'da Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini tamamlayarak 2008 yılında  Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periontoloji Anabilim Dalı'nda Dişeti ve Hastalıkları Doktora eğitimini 2015 yılında tamamlamıştır.  2009 – 2014 yılları arası Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, 2011 - 2012 yılları arası Özel Elvankent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde, 2014 – 2015 : Özel Etimed Hastanesi'nde, 2014 - 2017 yılları arası Özel Aras Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde, 2013 - 2017 yılları arası Özel Anka Natura Dent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, 2015 – 2017 yılları arası Özel Moondent Diş kliniği'nde görev yapmış olan Uzm.Dr.Dt. Elifcan KIVRAK, 2009 yılından ber ...

Etiketler
Dental implant
Uzm. Dr. Dt. Elifcan Kıvrak
Uzm. Dr. Dt. Elifcan Kıvrak
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube