Diş çürümelerini önlemek için nelere dikkat edilmesi gerekir?

Diş çürümelerini önlemek için nelere dikkat edilmesi gerekir?

Diş çürüğü çağımızın en yaygın hastalığı olarak literatürde geçmektedir. Çürük bir hastalıktır çünkü mikroorganizma kaynaklıdır ve kişiden kişiye bulaşabilmektedir ve maalesef ülkemizde de çürük görülme sıkığı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir.

Çürüğün oluşması için bakterilerin yanında birkaç diğer etkenin de bir arada bulunması gerekir. Bu etkenlerden en önemlilerinden birisi düzenli ve kaliteli olmayan beslenmedir. Diş fırçalama ile ağızdan uzaklaştırılması zor, dişe yapışan ve şeker ağırlıklı gıdaların dişleri daha çabuk çürüttüğü klinik çalışmalarla ispatlanmıştır.

Gün içerisinde dişlerin üzerinde kendiliğinden biriken mikrobiyal dental plak, ancak ve sadece diş fırçalayarak ağızdan uzaklaştırılabilmektedir. Eğer diş fırçalama düzenli bir şekilde yapılmıyor ise bu plak dişler üzerinde birikerek asit üretmeye başlayacaktır. Plak bakterilerinin ürettiği asit dişler üzerinde yıkıcı bir etki yaratacak ve dişlerden mineral kaybı başlayacaktır. Bu mineral kayıplarının artmasıyla da dişlerde çürükler oluşacaktır.  Diş fırçalamanın  en önemli fonksiyonu dişlerin üzerindeki plağı kaldırmak ve diş macununun içeriğindeki fluorid ve diğer mineraller ile dişlerden kaybedilen moleküllerin yerine konulmasını sağlamaktır.  

Bununla birlikte arayüz temizliği için de diş ipi ya da arayüz fırçaları kullanılırsa çürük ve dişeti hastalıklarından korunmuş olunur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Diş çürümesi
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube