Diş beyazlatma hakkında doğru bilinen yanlışlar

Diş beyazlatma hakkında doğru bilinen yanlışlar

1-SERT FIRÇA DAHA İYİ TEMİZLER

En sık karşılaştığımız doğru bilinen yanlışlardandır.Çoğu zaman hastalar ‘’sert fırça kullanıyorum ona rağmen beyazlamıyor ‘’ diye yakınırlar.Ancak aksine sert fırça diş minenizde aşınmaya neden olacak ilk zamanlar daha beyaz bir görüntü varmış gibi gelsede ilerleyen zamanlarda eskisinden daha sarı bir görüntüye neden olacaktır.Mine aşınmasına neden olup bir alt katman olan daha koyu renkli dentinin görülmesine neden olacaktır. Ayrıca sert fırça dişlerin aralarına girmediği için bu bölgelerin temizlenmesi yeterli olmayacaktır.Bu nedenle yumuşak ve kıl sayısı fazla olan fırçalarını tercih etmelisiniz.

2-KARBONATLA DİŞ BEYAZLATMA

Karbonatlı diş fırçalama sert fırça örneğinde olduğu gibi diş yüzeyini çizecek,minede aşınmaya ve çürüğe yatkınlığa sebep olacaktır.Bu duruma bağlı olarak aynı zamanda hastanın hassasiyet problemi ortaya çıkabilmektedir.Çünkü karbonatın partiküllü yapısı minede çizilmelere,aşınmalara neden olacaktır.İlk aşamada aşınanın sadece lekeler olduğunu düşünen hastalar dişlerinin beyazladığını düşünerek uzun vadede yanılabilirler.Çünkü mine aşınması olan dişler daha koyu renkli gözükecektir.Minenin altından ondan daha koyu renkli dentin bulunmakta ve aşınmaya bağlı olarak bunun rengi açığa çıkmaktadır.

3-DİŞ BEYAZLATMA SAĞLIKSIZDIR

Diş beyazlaşma işlemi diş hekimi tarafından özel ışın ve beyazlatıcı ajanlarla uygulandığı sürece güvenli bir tedavidir.Bu sistemler muayene ortamında diş hekimi tarafından kişiye özel kitlerle uygulanmalıdır.

4-LİMONLA YA DA SİRKEYLE DİŞ BEYAZLATMA

Limonla ve sirke asidiktir.Bu nedenle limon ve sirkenin dişe sürülmesi asit erezyonuna neden olacaktırlar.Minenin erezyona bağlı olarak dayanıklılığı azalacak ve yine daha koyu bir tabaka olan dentin açığa çıkacaktır.Hassasiyet problemlerinede neden olacaktır.

5-SERT FIRÇALAMAK

Sert fırçalayarak lekeler aşındırılmaya çalışırken yine mine dokusu aşındırılacaktır.Dişlerde dentin açığa çıkmasına bağlı renklenmeler oluşacaktır.Bu nedenle hastaların doğru fırça-macun seçimi için diş hekimine danışırken, doğru diş fırçalama yöntemlerini öğrenmesi gerekmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Elif Beycan Şen

Dt. Elif BEYCAN ŞEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2011-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Diş hekimliği ilgi alanlarına yönelik; “Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Uygulamaları”, “GC Kompozit Lamina Teknikleri”, “Facial Aesthetics” , “Modern Ways of Restoration Materials”, “Botulinum Toxin Temel İleri Düzey”, “Uygulamalı Temel İmplantoloji”, “All on 4 Konsepti”, “Nobel Biocare Sempozyumu”, “Modern Ways of Implantology”, “İleri Cerrahi” kurs ve sertifika programlarını başarıyla tamamlamış olan Dt. Elif BEYCAN ŞEN, ''Estetik Diş Hekimliği” , “Gülüş Tasarımı”, “Laminate Veneer” ve “İmplantoloji” üzerine yoğun çalışmalar yapmaktadır. Diş hekimliği ilgi alanlarına yönelik; “Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Uygulamaları ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dt. Elif Beycan Şen
Dt. Elif Beycan Şen
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube