Doktorsitesi.com

Diş beyazlatma-bleachıng

Dt. Ezgi Şenyurt
Dt. Ezgi Şenyurt
7 Ağustos 2015220 görüntülenme
Randevu Al
Diş beyazlatma-bleachıng

GÜZEL BİR GÜLÜMSEME..
‘’Güzel bir gülüş, karanlık bir odaya girmiş güneş ışığına benzer.’’ TOLSTOY
Beyaz ve güzel bir gülüş kişinin kendine olan özgüvenini arttırır, çevresiyle iletişimini kolaylaştırır, sosyal ve iş hayatına pozitif katkılar yapabilir. İnsanlar sosyal yaşam ya da mesleki konumları gereği sağlıkla özdeşleşen daha beyaz dişlere sahip olmak isteyebilirler.
.İnsan hayatının her aşaması daha iyi bir bakım ve beslenmeyle uzadığından genç ve bakımlı olmanın süresi de haliyle uzamıştır ve bireyler her yaşta iyi görünmenin kendilerini daha iyi hissettirdiği inancına varmışlardır.
Gülümsemeyi etkileyen faktörler; yaş, cinsiyet, dişetleri, ten rengi, dudaklar, yüz şekli, dişlerin şekli ,rengi ve sıralanışı olarak tanımlanabilir.

DİŞLERİMİZ NEDEN RENKLENİYOR?
Renklenme; dış kökenli, iç kökenli ve yaşlanmaya bağlı olarak sınıflandırılabilir.
Dış kökenli renklenmeler; kötü ağız hijyeni, dişeti problemleri, ağızdaki birtakım bakteri ve mantarlar, ağızdaki mevcut restorasyonlar(eski dolgular, kanal tedavileri gibi..) , sigara, tütün,çay,kahve ve diğer boyalı içecekler kaynaklıdır.
İç kökenli renklenmeler; bir kısmı doğum öncesi yada sonrasında dişlerin oluşum sürecinde meydana gelirken bir kısmı ise çürük, travma ya da birtakım kimyasallardan( flor, bazı antibiyotikler..) kaynaklanabilir.
DİŞ BEYAZLATMA-BLEACHING NEDİR ?
Diş yapısı itibariyle normalden daha koyu renkli dişlerin ve çeşitli nedenlerle üzerinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi için yapılan işlemlere DİŞ BEYAZLATMA denir.
Dış etkenlere yıllar boyu maruz kalmaları nedeni ile dişlerin renklerinde koyulaşmalar meydana gelir. Bunun giderilmesi için evde ya da dişhekimi muayenehanesinde uygulanacak işlemler ile dişlerin renklerinde tatmin edici bir beyazlatma elde edilebilmektedir.
Dişlerin üzerinde biriken gıda artıkları,çay-kahve-sigara kullanımı ve fırçalama alışkanlığından kaynaklanan lekeler muayenehanede yapılacak diş taşı ve plak temizliğiyle yok edilir.Bu işlemler sonrası dişler diş beyazlatma işlemine hazır hale gelmiştir.
Bleaching işlemi 2 yolla uygulanır:
1-Home Bleaching(ev tipi beyazlatma): Dişhekiminin yönlendirmesi ile evde uygulanacak bir yöntemdir.Hasta ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Bu plak içerisine beyazlatma ajanı ilaç konup hasta tarafından uygulanır. Uygulama hastanın yaşı,renkleşmenin derecesi, istenilen renk tonu gibi faktörlere bağlı olarak hekim tarafından önerilen süre boyunca devam eder.Tedavi süresince gelişebilecek sıcak-soğuk hassasiyetleri dişlere yapılacak flor uygulamalarıyla azaltılabilir yada kaldırılabilir.
2-Office Bleaching(Ofis tipi beyazlatma): Beyazlatmanın hızlı olması istenildiğinde yada ağızda aparey-plak kullanamayacak hastalarda dişhekimi tarafından muayenehanede uygulanan beyazlatma işlemidir.Dişetleri koruyucu maddelerle izole edilip dişler üzerine beyazlatıcı ajanlar  uygulanır ve ilaç etkinliğini arttırmak amaçlı ışık kaynağı kullanılır.Seans 45 dakika-1 saat kadar sürer.Hastanın gereksinimine göre tekrarlayan seanslar sonrası istenen beyazlık sağlandığında işleme son verilir.Güvenli bir yöntemdir.Diş minelerine zarar vermez.Dişlerinde aşınma ya da çatlaklar olan bireylerde hassasiyetler görülebilir.Flor uygulamaları bu şikayetleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
-Her iki uygulama da dişhekimi kontrolünde olmalı ve hekimin talimatlarına harfiyen uyulmalıdır.

-Dişlerde bulunan çürükler, çatlaklar, kırık bölgeler, kullanılan beyazlatma jelinin bu bölgeler vasıtasıyla hassasiyet oluşturmasına neden olabilir.Bu tür diş problemleri mutlaka beyazlatma işlemi  öncesinde ortadan kaldırılmalıdır.
-Beyazlatma işlemi sırasında çay- kahve- sigara gibi renklendirici maddelerden uzak durulmalı, düzenli fırçalama ve bakım işlemleri itinalı bir şekilde uygulanmalıdır.

Etiketler

DişçiBeyaz dişlerBeyaz dişBeyazlatmaBeyaz gülüşBeyazlatma yöntemiBeyaz dişlerin yolları

Yazar Hakkında

Dt. Ezgi Şenyurt

Dt. Ezgi Şenyurt

Dt. Ezgi ŞENYURT, 1987 yılında İzmir'de doğmuştur. 2005 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2010 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır