Diş beyazlatma bilgisi

Diş beyazlatma bilgisi

Çeşitli sebeplerle renk değiştirmiş dişlere jel+LED ışığı uygulanarak dişlerin rengini birkaç tona kadar açıp beyazlatan oksijenizasyon yöntemine Bleaching ( Diş Beyazlatma ) denilir. Bu uygulama mutlaka diş hekimi tarafından ve/veya onun gözetiminde yapılmalıdır.

Dişlerde oluşan renklenmeler 2 çeşittir :

İçsel renklenmeler ; Diş fırçalama ile geçmeyen , dişin içine işlemiş renklenmelerdir. Dişler oluşurken meydana gelen yapısal bozukluklar ( İlaç kullanımına bağlı olarak veya fazla Flor kullanımına bağlı v.b ) bu sınıftadır. Bleaching işlemi ile büyük ölçüde tonu açılabilir.

Dışsal renklenmeler ; Dişin yüzeyini boyayan ajanlar ( Çay , Kahve  , Sigara v.s ) sonucu oluşan renklenmelerdir. Diş taşı temizliği sonrası yapılan Polisaj ( Parlatma ) neticesinde bu lekeler giderilir.

Diş beyazlatma işlemi 3 yöntemle olur ;

Ev tipi ( Home Bleaching ) : Size özel hazırlanan plaklarla ve hekiminizin yönlendirmesi ile evde kendinizin uyguladığı yöntemdir. Çeşitli yoğunlukta jeller kullanılır. Jeller buzdolabında saklanmalıdır. İlk 3 gün arka arkaya , sonraki  günler aralıklı olarak uygulanabilir. Kullanım süresince renklendirici ajanlardan ( Çay , Kahve , Sigara , Cola , Şarap , Tıbbi gargaralar  v.s ) uzak durulmalıdır.

Ofis tipi ( Ofis Power Bleaching ) : Klinik ortamında hekim tarafından uygulanan bir beyazlatma yöntemidir. Genellikle 40 Dakika içerisinde istenilen sonuç elde edilir. Uygulamada diş etleriniz özel bir bariyer ile korunur çünkü bleaching jeller farklı oranlarda Carbamid Peroksit içermektedir ve diş eti ile temas etmemesi gerekmektedir.  Beyazlatma jeli ardarda 20şer dakika LED ışığı ile aktive edilerek 2 kez uygulanır ve 40 dakikada işlem tamamlanır.

Ev+Ofis tipi : Her iki yöntemin  birlikte uygulandığı yöntemdir. Ofis tipi beyazlatma bittikten sonra devam niteliğinde ev tipi beyazlatma ile desteklenir. Beyazlatmanın en uzun süreli kalıcı olduğu yöntem budur.

Sarı tonlu dişler bu yöntemle 3-6 ton beyazlarken yeşil-gri tonlu dişler daha zor beyazlar. Beyazlatma yapılacak dişlerde çatlak , hafif aşınmalar , derin dolgular yoksa işlem sonrası hassasiyet ve  sızlamalar da çok az olur ve birkaç haftada geçer. Dişlerin beyaz kalma süresi dişe ve alışkanlıklara bağlı olarak 1-3 yıl geçerlidir.

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
Bleaching diş beyazlatma
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube