Diş apsesi bir veya iki noktada oluşabilecek enfekte olmuş kesecikdir. İki tür abse vardır
1- diş kökünde biriken abse
2-diş ile dişeti arasında biriken abse
Diş kökünde oluşan apse, genellikle ciddi bir diş çürümesi yada yarayla ortaya çıkar. Çürük, dişin iç kısmına ya da sinirlerin ve kan damarlarının bulunduğu pulpaya ulaştığında pulpa ölür.
Pulpadaki iltihap kökün ucundan yanındaki kemiğe doğru yayılır
Diş ile dişeti arasındaki apse, genellikle bakteri ve yiyecekler temizlenmesi zor bir yerde sıkışıp kaldığında, ortaya çıkar.
Periyodontal (diş eti) apsesi, diş eti iltihabı, dişler ve diş etleri arasında cepler oluştuğu zaman meydan gelir ve bakteriler bu cepte gelişir. Diş apsesi, ilerlemiş bir diş çürümesi veya kırılan bir diş sonucu, bakterilerin diş pulpunu sarmasına uygun ortam sağlaması (bu durum diş özünün ölmesine ve bakterilerin en yakındaki diş eti dokusuna ve kemiğe sıçramasına sebep olur) nedeniyle meydana gelir.
Diş apseleri, ağrı yapabilir, yanabilir ve ısırırken çok acı çektirir. Çenenizin altındaki veya boynunuzun ön kısmındaki lenf bezleri şişebilir ve enfeksiyona bağlı olarak ateşiniz yükselebilir.
Periyodontal apselerin tedavisinde, baskıyı rahatlatmak için, iltihaplı alana sonda sokulur ve iltihaplı kese içindekiler dışarı alınarak temizlenir. Diş apsesi, dişe bir delik açılarak basıncın azaltılması ve diş özünün iltihabının temzilenmesi yöntemiyle tedavi edilir. Daha sonra, bir kök kanalı yapılır. Enfeksiyon ısrar ederse, diş çekilmek zorundadır. Enfeksiyon sebebiyle, sonraki işlemlerden önce antibiyotik alınması gerekmektedir.
Absenin belirtilerini şöyle sıralayabilirim;
•Uzun süren ağrı
•Isırma veya çiğneme hareketi yapılmamışken oluşan ağrı ya da zonklama
•Dişetlerinde kızarma ve şişme
•Soluk renkli diş
•Boyunda yumuşak bezlerin oluşması
•Yüzün şişmesi
•Kötü tat alma
•Açık, akıntılı, hassas dişeti yarası
•Sadece çok soğuk suyla sağlanan rahatlama
Nasıl Tedavi Edilmelidir ?
Diş kökündeki apse:
Kök kanal tedavisi, dişin kökünde bulunan apselerin tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntemdir.
Eğer kök kanal tedavisinden sonra da enfeksiyon devam ederse başka bir tedavi gerekir. Diş hekiminiz sizi, hastalıklı dokunun cerrahi bir yöntemle temizlenebilmesi için, bir ağız cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.
Kök kanalı tedavisi ya da ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, diş hekimi dişi çekmek zorunda kalabilir. Bu durumda kaybedilen dişin yerine bir implant (yapay diş kökü) takılabilir, köprü yapılabilir ya da çıkarılabilir takma diş takılabilir.
Diş eti ve diş arasındaki apse:
Diş hekimleri bu tip apseleri, genellikle önce iltihabı boşaltıp sonra da bölgeyi çok iyi temizleyerek tedavi ederler. Daha sonra dişin kök yüzeylerini temizleyerek iyileşmeyi sağlarlar ve enfeksiyonun tekrar nüksetmesini engellerler. Bu aşama öncesinde doktorunuz diş etinizi ve dişinizi uyuşturmak için anestezi iğnesi kullanabilir.
Diş hekiminiz gelişimi takip etmek için 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek kemiğin iyileşmesini, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini kontrol edebilir.
Doktorunuz diş eti ve diş arasındaki apseyi tedavi etmek için diş eti ameliyatını önerebilir. Bu ameliyat genellikle bir periodontist tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemde diş etinin dokusu tekrar şekillendirilerek inceltilir, böylece temiz tutulması ve enfeksiyona karşı korunması kolaylaşır.
Eğer ağzınızda, yediğiniz yemeklerin birikmesine neden olan bir alan varsa, dolgu yerleştirilerek o bölüm kapatılabilir. Sağlıkla kalın..