DİRSEKTE OLEKRANON BURSİTİ

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
28 Aralık 2015639 görüntülenme
Randevu Al
DİRSEKTE OLEKRANON BURSİTİ

Nedir?: Vücudumuzda diz, dirsek gibi kemik çıkıntılarına sahip noktalarda kemik ile cilt arasında Bursa isimli anatomik yapılar vardır. Bursa içi şeffaf sıvı dolu keseciktir. Bunların görevi kemik çevresindeki yumuşak dokuların kemik üzerinde kaymasını sağlamak ve kemik çıkıntılarını korumak için yastık vazifesi görmektir. Bursa ince bir yapıdır ve bu yapının irrite olmasına veya enfekte olmasına bursit denir.

Nedenleri: Bu rahatsızlığa dirseğe gelen ani darbe ve çarpmalar, meslek olarak dirseğini sert zemine dayayarak çalışanlardaki  kronik irritasyon, romatoid artrit ve gut gibi rahatsızlıklar sebep olabilir.

Tanıda klinik bulgu önemlidir. Dirsek arkasında yumuşak bir şişlik bulunur. Bu şişlik büyürse ağrıya neden olur. Enfeksiyon eklenirse bu bölgede kızarıklık ve ısı artışı meydana gelir.

Ayırıcı tanı ve eşlik eden kemik çıkıntılarını görmek için dirsek radyografisi de tanıda kullanılır.

Tedavi de enfekte olmayan olgularda kese içine iğne ile girilerek sıvı boşaltıldıktan sonra kompressif bandaj uygulanır  ve antiinflamatuar ilaç verilir. Enfekte olan olgularda ise yine sıvı boşaltılır, sonrasında bandaj sarılarak uygun antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilir. Bu tedaviden yanıt alınmazsa bursa içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Kortizon güçlü bir antiinflamatuardır ve birçok hasta bu işlemden fayda görür. Bütün bu tedavilere rağmen hala iyileşme olmaz ise kese cerrahi olarak çıkarılır. 3-4 hafta sonra dirsek aktif olarak kullanılır.

Etiketler

Dirsekte olekranon bursiti nedirDirsekte olekranon bursiti neden olurDirsekte olekranon bursiti belirtileriDirsekte olekranon bursiti tanısıDirsekte olekranon bursiti tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır