Dil kanseri

Dil kanseri oral(ağız) ile ilgili kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Diğer kanserlerde olguğu gibi hücrelerin kontrolden çıkarak çoğalmasıyla meydana gelir.

Dil kanseri

 

Dil kanseri oral(ağız) ile ilgili kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Diğer kanserlerde olguğu gibi hücrelerin kontrolden çıkarak çoğalmasıyla meydana gelir. Dil kanseri, baş boyun kanserlerine göre daha rahat teşhis edilir, bunun nedeni ön tarafta ve açık olmasıdır.Erken dönem şikayetleriyle hekimine başvuran hastaya standart göz ile muayene yapılır. Bu bölgede kanserden şüphelenirse hastalığın yayılma durumu araştırılır.Dil kanseri,genel olarak dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde aftlar, yaralar veya beyaz beneklerin görünmesiyle kendini eleverir. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere dönüşebilir.

Dil kanseri nedenleri:

Erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ile tedavisi kolaylaşan kanserlerin başında gelir. Tam olarak etiyolojisi bilinmese bile bu etkenlerin neden olduğu kabul edilmiştir:

-HPV virüsüne sahip olmak

-Alkol ve sigara tüketimi

-Siroz

-40 yaş üzeri bireyler

-Ağız hijyenine önem vermemek

-Diğer kanserlerin bölgeye metastaz yapması

-Frengi

-Diş protezlerinin hatalı yapılması

-Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Belirtiler:

Dil kanserinin en belirgin özelliği dilde iyileşmeyen yarlardır. Dilde 2 hafta boyunca geçmeyen yaralar,aftlar ve birden beliren beneklemeler varsa dil kanser açısından değerlendirmeye alınmalıdır. Dil kanseri hastaların pekçoğunda dişler ile alakalı sorunlar da yaşanmaktadır, bir diş hekiminede görünmeleri tavsiye edilir. Başlıca ağız içi belirtileri bunlardır:

-diş eti rahatsızlıkları

-dişlerde mobilite(sallanma)
-protezlerin dar gelmesi ya da vurması

-tükürkten gelen kan

-çiğnemede ve yutkunma sırasında yaşanan zorluk

-sesin kısılması ve dilde oluşan ağrılar

-konusma sorunları

-iyileşmeyen boğaz ağrısı

-yemek yeme esnasında kulağa vuran ağrı

Boyun bölgesinde belirgin şişlikler

Dil kanseri tanısı:

Hastanın anemnezi detaylı bir şeklide alınır. Ailesinde veya hastanın kendisinde önceden geçirilmiş kanser öyküsü var mı araştırılır. Ardından hekim tarafından ağız içi ve dil muayene edilir.

Hastalığın yayılma durumunu öğrenmek için çeşitli radyografik tekniklere başvurulur. Kesin tanı için ise hastaya biyopsi yapılarak patolojiye gönderilir.

Tedavisi:

Dil kanserlerinde klasik olarak 3 yöntem kullanılır.Bunlar;cerrahi,kemoterapi ve radyoterapidir. Erken teşhisde genellikle cerrahi yöntem ile tedavi uygulanır.

İlerlemiş kanserlerde yine cerrahi ameliyat yapılır, fakat yanına radyoterapi veya kemoterapi tedaviside uygulanır.

Dil kanserlerinde tedavinin başarı oranı ve tekrarlama riski, hastalığın aşaması ve ilerlemesi ile bağlantılıdır. Erken evre olan kanserlerde %90’lara varan iyileşme sağlanır ve hastalık kontrol altına alınır. Erken evrede teşhis edilen dil kanserlerinin tekrarlama olasılığı ise %5’lere kadar düşmektedir.

İlerlemiş vakalarda ise durum biraz daha zor ilerler. Hastalığın tekrarlama riski % 40 veya 50’lere kadar çıkmaktadır. Dil kanserlerinde tekrarlama yine dilde, ağız içinde veya boyun bölgesindeki bezelerde gelişebilir. Tedavi sonrası mutlaka belirli periyotlarda kontrollerin yapılması gerekmektedir.

 

 

 

 

Bu makale 15 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mert Birancı

1996 yılı İzmir doğumludur. Lise eğitimini Bornova Anadolu Lisesinde tamamlamıştır. 2021 yılında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmuştur. İstanbul’da stajlarını tamamlamış ve birçok klinik gözlemde bulunmuştur.Yeditepe,YUDSA,EDAD VE TDB kongre,sempozyumlarına katılmıştır. İzmir’de farklı kliniklerde staj ve gözlem çalışmalarından sonra Batı Anadolu Central Hospital'da hizmet vermeye başlamıştır.

 

Etiketler
Dil kanseri
Dt. Mert Birancı
Dt. Mert Birancı
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube