Dil, hastalıkların habercisi mi?

Dil, hastalıkların habercisi mi?

Dil yutma, konuşma ve tat ile ilişkili organımız olmasının yanı sıra  genel sağlığın bir ifadesidir. Fakat aynı zamanda genel vücut sağlığımızın bir yansımasıdır ve çeşitli hastalıklar için  erken tanı için kullanılabilir.  Ayurveda ve Klasik Çin Tıbbının uygulayan hekimler küçük farklılıklarla olsalar da dil teşhisleri yapabilirler. Fakat Batı tıbbı gözüyle de bakmayı bilirsek vücuttaki pek çok problemi görebiliriz.

Normal bir dil, pembe renkli, orta kalınlıkta, çatlak, ülser,  diş izleri bulunmayan ve üzerinde hafif beyaz nemli bir kaplama olan dildir. Canlı bir görünüme sahiptir ve esnektir. Titreme, yana hareket , kıvrılma veya bir tarafa kayma yoktur. Tüm tat tomurcukları düzgündür. B u görünümden farklı olan her durum bakmayı bilen gözler için vücut sağlığının bir belirtisidir.

Dile bakılarak vücut enerji düzeyleri, asit-alkali derecesi, hidrasyon durumu anlaşılabilir.

Dilde teşhis yapmak için hastanın doktora gelmeden önce acılı, körili, ekşi, sıcak bir şeyler yememiş olması gerekir, çünkü bu yiyecekler dilde geçici bir kırmızılık oluştur. Sigara dili sarıya döndürdüğü için birkaç saat sigara içilmeden ve dil fırçalanmış olarak gelinmesi gerekir. Çeşitli ilaçlar da dilin rengini değiştirebilir. Çeşitli ilaçların dile etkileri farklıdır:

Uzun süre antibiyotik kullanmak dilde soyulmaya neden olabilir ve bu antibiyotik kesildikten 2-3 hafta sonraya kadar uzayabilir.

Astım ilaçları ( bronkodilatatörler ) dilin ucunun kızarmasına neden olur.

Diüretikler dilin üzerindeki kaplamanın ( yin eksikliği ) kaybolmasına neden olur ve uzun yıllar kullanılan diüretikler dilde soyulmaya neden olur.

Anti-enflamatuar ilaçlar ( NSAID ) kırmızı noktalara ve daha ince bir dil yapısının oluşmasına neden olur. Bu ilaçlar yıllarca kullanılırsa dilde soyulmalar olur.

Kanser ilaçları dilin üzerinde siyah kuru kalın kahverengi-siyah bir kaplama oluşmasına neden olur. 

Steroidler dilin kırmızı ve şişmiş olmasına neden olur.

Modern Batı tıbbı da  dilin sistemik hastalıkların bir aynası olduğunun farkındadır ve dildeki belirtilerin isimlerini hastalıklar üzerinden açıklamaktadır.

Örneğin dilin renginin solukluğu hemoglobin eksikliğine, kırmızı oluşu demir ve  Bvitamini eksikliğine, mor bir dil kalp sorunlarına, dilin üzerindeki kırışıklıklar A vitamini eksikliğine ya da dilin tam ortasında derin bir yarık olması omurga hastalıklarına ya da dilin kenarındaki diş izleri diş sıkmaya işaret eder.

Dil diş hekimlerinin her gün baktıkları fakat yeteri kadar anlamlandıramadıkları bir yer olsa da bütünsel diş hekimleri konuya hakimdirler ve dilinizde gördükleri farklılıklar için sizleri uyaracaklardır.

Dt. Tijen Secerli Dürer

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tijen Secerli Dürer

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

1991 yılından beri özel muayenehanecilik yapmakta olan Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, 1995 yılından beri akupunktur, hipnoz ve nöralterapi yöntemlerini diş hekimliğinde kullanmaktadır. Bununla birlikte Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji programını da bitirmiş olup hastalarının diş hekimi fobisini yenmelerine de yardımcı olmaktadır. 

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, başarılı çalışmalarına İsanbul - Sarıyer'de bulunan özel polikliniğinde ve Beşiktaş'ta hizmet veren Group Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dil
Dt. Tijen Secerli Dürer
Dt. Tijen Secerli Dürer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube