Dikkat eksikliğinde berard işitsel algı yöntemi


Berard işitsel algı yöntemi daha çok işitsel dikkat eksikliğinde kullanılmakta ve dikkat eksikliği ilaç tedavisi gerektirecek düzeyde yüksekse ilaç tedavisine alternatif değil tamamlayıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir. Daha önce ki yazılarımda belirttiğim gibi dikkat eksikliği tek bir dikkat eksikliği değildir hafif, orta ve ağır düzeyde dikkat eksikliği olabilmektedir. Berard işitsel algı yöntemi ilaç gerekmeyen daha hafif düzeyde işitsel dikkat eksikliklerinde başvurulan bir yöntem olup dikkat eksikliği düzeyi arttıkça ilaç tedavisinin yanına tamamlayıcı ve ilaç dozunu daha düşük dozlarda kullanabilmek için faydalanılan bir yöntemdir.
20 gün boyunca günde yarım saat yada 10 gün boyunca günde iki kez yarımşar saatlik seanslardan oluşan ve bu süreçte kulaklıklarla belirli modülasyonda müzik dinleme esasına dayanan Berard işitsel algı sistemi sadece işitsel dikkat eksikliğinde değil otistik çocukların tedavisinde, konuşma bozukluklarında ( geç konuşma, kekemelik) tedavilerinde de başvurulan bir yöntemdir.3.5 yaşından yukarı ve halen aktif kulak enfeksiyonu geçirmeyen, kulağında tüp olmayan herkese uygulanabilen bu sistemin temeli belirli bir modülasyonda müzik verilerek beyinde işitme merkezinin eğitilmesidir. Çünkü işitme insan beyninin temel fonksiyonlarından biri olup işitme merkezinin değişik frekanslarda sesler ile uyarılması beynin işitme yanında algılama fonksiyonlarını arttırmakta ve bu şekilde beyin daha aktif olarak çalıştığı gibi işitsel algı artmış olacaktır.
Bir başka fonksiyonu ise sağ kulak ile duyduklarımızın direkt olarak sol beyinde ki, sol kulaktan duyduklarımızın ise önce sağ beyindeki işitme merkezine gitmesi daha sonra sol beyine gitmesi ile oluşan algılama da senktronizasyon sorunu varsa bu işitsel algıyı bozmakta berard işitsel algı yöntemi burada devreye girerek bozulan algıyı düzeltmekte ve işitilenlerin anlaşılmasını sağlamaktadır. İşitilen sözlerin anlaşılması ise işitsel yetenekleri en üst seviyeye taşıyarak genel algılıyı arttırmakta ve beynin çalışma fonksiyonlarını daha yukarıya taşımaktadır. Böyle olduğunda berard işitsel algı yöntemini alan öğrenciler derste öğretmeni daha kolay dinleyecek, söylediklerini aklında tutabilecek, sınavlarda paragrafın sonuna geldiğinde başını unutmayacak sonuçta özelde işitsel dikkati genelde ise toplam dikkati artacak, derslerin başında daha az sıkılıp, daha kolay konsantre olacaktır. Yerinde ve uygun şekilde kullanıldığında işitsel algıyı ve dolayısıyla işitsel dikkati arttıran ve yan etkileri olmayan bir yöntem olarak benimsenebileceğine inanıyorum.