Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ilaç kullanımı

Uzm. Dr. Veli Kurt
Uzm. Dr. Veli Kurt
19 Şubat 2015895 görüntülenme
Randevu Al
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ilaç kullanımı

      Çocukluk çağı psikiyatrik hastalıları arasında en sık gördüğümüz hasta grubu olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için ilaç kullanımı konusunda ebeveynlerin çok yoğun olmasa da endişeli olduklarını görmekteyiz.

       Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; organik kökeni olan yani beynin ilgili bölgelerinin yeteri kadar uyarılmaması , çalışmaması nedeniyle ortaya çıkan; aslında sonradan değil de anne karnında başlayan bir sorundur. Bu sorunun giderilmesinde tıp doktoru olan çocuk ve ergen psikiyatrlar, sorunun nereden ve nasıl kaynaklandığını, verilen ilaçların nereyi nasıl etkilediğini, ne tür değişiklik oluşturduğunu bilmektedir.

       Ancak bazen bu mekanizmaları ebeveynlere  yeteri kadar anlatmadığımızdan dolayı ilaçlara karşı önyargı oluşmaktadır. Bu önyargı hasta grubunun çocuk olması verilen ilaçların psikiyatrik ilaçlar olması nedeniyle de  olmaktadır. Toplumumuzda her zaman psikiyatrik ilaçlara karşı olan bir mesafeli duruş bu ilaçlar içinde geçerlidir. Ayrıca halk doktorlarının da(!)(komşular, akrabalar, vb) korkutması nedeniyle maalesef çocuklar ve gençler ilaç tedavilerinden mahrum kalmaktadır. Yanlış inançlardan biri de ilaçların bağımlılık yaptığı, beyni uyuşturduğu, çocukları sersemlettiği tarzındaki bilgilerdir, bu bilgiler tamamıyla işin uzmanı olmayan kişilerin uydurmasıdır. Verilen ilaçlar bağımlılık yaptığına dair kanıt şu ana kadar yoktur, aksine özellikle eşlik eden Davranım Bozukluğu olan çocuklarda muhtemel bağımlılık yapıcı madde ve alkol kullanımını da önleme gibi faydaları vardır.

        Bazen ilaçların yan etkileri olmaktadır, bunlar daha çok iştahsızlık, uykusuzluk, karın ağrısı, baş ağrısı ve ritim bozukluğudur. Bu nedenle ilaç başlanmadan önce gerekli tahliller tabi ki yapılmalı,  gerekli durumlarda ilgili branş hekimlerine yönlendirilmelidir. Yan etkilerden özellikle iştahsızlık ve uykusuzluk zamanla azalmakta , düzenli ilaç kullanmakla bu yan etkiler düzelmektedir.

        Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için mevcut bilgilerimiz ve bilimsel görüşler şu için ilaçlardan daha etkili bir tedavi yöntemi olmadığı yönündedir. İlaç kullanımı dışında uzman olmayan, ilgisiz kişilerin önerileri; nörofeedback, davranış terapisi, yada adını bilmediğimiz uydurma diyeceğimiz birçok yöntem maalesef ailelere cazip gösterilmektedir. Böylece çocuk ve gençlerin tedavisinin gecikmesine, dolayısı ile degeri dönüşüolmayan durumlara neden olmaktadır.

        Bilinmesi gereken şey dünyanın neresine gidilirse gidilsin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde  ilk seçenek ilaç tedavileridir. Tabi ki ilaç tedavilerine yardımcı olacak ek önlemler, eşlik eden psikiyatrik sorunlar için terapiler olacaktır. Ancak sadece Nörofeedback uygulaması, Davranışçı Terapi ile düzeltilir denmesi tamamen bilimdışı yaklaşımlardır.

                                         Özellikle Bilinmesi Gerekenler;    

· En sık yan etkiler; iştahsızlık,uykusuzluk, karın ağrısı, baş ağrısı, bazen ritim bozukluğu.

· Kullanılan ilaçlar genelde saatlik etkili olan ilaçlardır (4-12  saat etki), bazıları gün boyu etkilidir.

· İlaçlar beyni uyuşturmaz tam tersi beyni uyarır.

· İlaçlar bağımlılık yapmaz istenildiği zaman bırakılabilir.

· İlaçlar illa ömürboyu kullanılacak diye bir şey yoktur düzelme olmuşsa bırakılabilir.

· İlaçdışı tedavi yaklaşımları tek başına yeterli, ilaç kullanmadan düzelir denmesi yanlıştır. Sadece zaman ve maddi kayıp anlamına gelir.

· İlaçlar tüm diğer ilaçlar gibi tabi ki vücuda dışardan verilen maddedir diğer ilaçlar gibi zararlı etkisi olacaktır.

· İlaçları hipertansiyon hastasının antihipertansif kullanması gibi, şeker hastasının insulin kullanması gibi görmek gerekir.

Etiketler

Dikkat eksikliğinde ilaç tedavisiDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisiDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ilaç tedavisiDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde ilaçDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde ilaçÇocuklarda hiperaktivite bozukluğunda ilaç tedavisi

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Veli Kurt

Uzm. Dr. Veli Kurt

     Uzm. Dr. Veli KURT, 2004 yılında “ Tıp Doktoru ’’ 2011 yılında ise “Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı” unvanlarını aldı. 2011-2013 yılları arasında Yozgat Devlet Hastanesinde Mecburi hizmetini yaptı. Yozgat'ta ilk görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı olarak yaklaşık 7000 Çocuk ve Ergenin Takip ve Tedavisini Yaptı. 2013-2014 yılları arasında Zeynep Kamil Eğitim Araştırma Hastanesi'nde, 2014-2015 yılları arasında Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır