Dijital implant planlamasının avantajları nelerdir?

Dijital implant planlamasının avantajları nelerdir?

Diş implantı uygulamaları ve tüm cerrahi işlemlerin en önemli aşaması planlamadır. İmplanta gelen kuvvetlerin doğru karşılanabilmesi ve kemiğe uygun şekilde iletilebilmesi ve dolayısıyla uzun ömürlü olabilmesi için iyi bir planlama yapılmalıdır. İmplantın doğru pozisyona, doğru açıda, doğru kalınlıkta yerleştirilebilmesi kritik öneme sahiptir. 

Planlamada kullanılan panoramik radyografiler kemiğin sadece yüksekliği ve dişler arasındaki mesafe hakkında fikir vermektedir. Kalınlığı hakkında bilgi sağlamamaktadır.

Doğru ölçüm yapabilmek için de ek işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda yetersiz kalmaktadır. Çevre anatomik yapılara (maksiller sinüs, komşu diş kökleri, damar/sinir yapıları gibi) zarar verilmemesi için doğru ölçüm yapılması çok önemlidir. Özellikle alt çenede yapılan implant ameliyatlarında çene içinden geçen ve dudağın duyusunu sağlayan sinirlere (nervus alveolaris inferior ve nervus mentalis) zarar vermemek için azami özen gösterilmektedir. 

Artık polikliniklerde bile bulunabilen her iki çene ve çevre kemik yapının 3 boyutlu görüntüsünü verebilen konik ışınlı tomografi cihazımızla, hastanelerde kullanılan spiral tomografi cihazlarından çok daha düşük radyasyonla görüntüleme yapılabilmektedir. Bu yöntemde saçılan ışınlardan korunmak için tiroid koruyucu ve kurşun yelek de kullanılmaktadır.

Bu görüntüler üzerinde gerçek boyutta simüle implant görüntüleri yerleştirilebilmekte, kullanılacak implant boyu, çapı ile yerleştirilecek bölge ve implant açısı 3 boyutlu olarak tespit edilebilmektedir. Kemik genişliği ve yüksekliğinde yetersizlik bulunduğu durumlarda yapılacak olan kemik artırma (ogmentasyon) yöntemleri ameliyat öncesi planlanabilmektedir.

Dijital olarak yapılan bu planlamaya göre hastaya özel ameliyat klavuzları üretilebilmektedir. Bu sayede tam olarak planlanan konumlara, planlanan açı ile implant yerleştirilebilmekte ve ameliyat süresi kısaltılabilmektedir. Özellikle yetersiz kemik hacmi bulunan hastalarda bu yöntem çok yararlı olmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Serkan Polat

Prof. Dr. Dt. Serkan POLAT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniersitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2002 Yılında Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi doktora programını da başarıyla tamamlamış, 2006 yılında ''Doçent'' 2011 yılında ''Profesör'' unvanlarının sahibi olmuştur.

Prof. Dr. Dt. Serkan POLAT, bir çok ulusal ve uluslararası akademik çalışması bulunmakta, mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan Akadentia Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
İmplantasyon
Prof. Dr. Dt. Serkan Polat
Prof. Dr. Dt. Serkan Polat
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube