Dermal dolgu!

Dermal dolgu!

Dolgu Nedir?

İnsanlık Tarihi kadar eski "Uzun ince bir yoldur" Yüzümüzde oluşan deformitelere, kırışıklıklara ve sarkmalara çözümler aramak.

Derimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Dışarıdan gelebilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkilere karsı bizi ilk koruyan kahramanımızdır. Ayrıca ısı alısverişi ve sıvı dengesini sağlamak gibi görevleri vardır.

Bu şekilde mükemmel bir yapı neden deforme olup kırışır ve sarkar?

Alışkanlıklardan kaynaklanan yüz hareketleri, günese baglı hasarlar, sigara, dışardan maruz kaldıgımız kimyasal ve biyolojık etmenler, beslenme alıskanlığı, zayıf hidrasyon, biyolojık yaşlanma ve tabi ki genetik faktörler. Bütün bu nedenlerden dolayı cildin üst tabakası incelir hücresel rejenerasyon (yenilenme) azalır. Bariyer fonksıyonuda azalıp cilt kuru hale gelir. Orta ve alt tabaka da zayıflar elastin ve kolajen destek dokusu, yağ dokusu azalıp gevşeklik, çökmeler artar.

Yüz ve Dudak Dolgusu İşlemlerinde Kullanılan Maddeler Nelerdir?

Vücudumuzda olan hiyaluronok asit adlı maddenin benzeri şeklinde biofermentasyon yoluyla üretilmesi sonucu elde edilen üründür. Hayvansal kaynaklı olmayan ve allerji testi gerektirmeyen hiyaluronik asittir. Şeffaf ve renksiz jel kıvamındadır.

Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır ve Ağrı Hissedilir Mi?

Uygulama yapılacak yere göre lokal anestezi şeklinde ( jetokainli ) sinir bloğu veya lokal anestezik kremler uygulanır. Uygulama özel küçük iğneler veya kanüllerle yapılır. Sinir bloku yapıldığında hiçbir ağrı hissedilmezken krem ugulandığında, hafif ağrılı bir işlemdir. Uygulama ortalama 10-15 dakika sürmektedir.

Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanmaktadır?

Dolgu ; Yüzeyel , derin kırışıklıkların önlenmesı ve azaltılması ayrıca çökmüş bölgeye volüm kazandırmak amacıyla uygulanır. Dolgu cildimizde hem çöküntü ve kırısıklığın giderilmesine yardımcı olur, hemde bölgesel olarak elastik ve kolajen sentezini arttırır. Bu durum ileriki dönemlerde uygulanacak dolgunun kalıcılık süresinı uzatır ve kullanılacak maddenin miktarını azaltır.

Kullanım alanları;

1. Alın, kaş arası, göz çevresi kırışık ve çökmelerinde.
2. Yanak ve avurtların çökmeleri ve şeklen düzeltilmelerinde yanak dolgusu
3. Burun kaldırma ve hafif şekil bozukluklarının düzeltilmesinde
4. Kaşlara kavis vermek
5. Burun kenarından agız köşelerine uzanan çizgi(nazo-labiyal)
6. Dudak kontürü ve dudağa hacim kazandırmak amaçlı dudak dolguları
7. Dudak üstü ve boyundaki ince çizgileri giderme amaçlı yüz dolguları
8. El üstü gevşekliğin azaltılması,kuruyan cildin hidrasyonu(nemliliğini sağlamak) ve elastikiyetinin arttırılması
9. Meme dolgusu.Sarkmış memenin dikleştirilmesi ve hacim verilmesi.

Dolgu Maddeleri Kimlere Uygulanmaz?

* Gebeler ve emzirenler,
* Allerjı tanısıyla immün supresif tedavi görenler,
* Kanser hastaları,
* Radyoterapi ve kemoterapi alanlar,
* Dolgu yapılacak yerde aktif enfeksiyonu olanlar.

Dolgu Maddelerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik nadirde olsa morarmalar olabilir.Ödem(şişlik) uygulamanın ertesi günü en yoğun hissedilir. Hergün daha azalarak bikaç günde geçer ve dolgunun etkisi en iyi şekilde görülür.Kızarıklıklar bırkaç saatte kaybolur.Morarmalar(Ekimoz) çok küçük ve fondatenlerle kapatılacak düzeyde olmaktadır.Şayet oluşursa 5-10 günde geçmektedir.Kullanılan dolgunun kalitesi,uygulama tekniği ve kişinin yapısına bağlı olarak granülom olabilmektedir. Oluşan herşey geçicidir,kalıcı değildir.Çok nadir de olsa bu yan etkiler uygulamadan sonra oluşabilmektedir.

Dolgu Maddelerinin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Kullanılan dolgunun molekül ağırlığı,çapraz bağ yoğunluğu özellikle kalite ve markası kalıcılığında çok önemlidir.Ortalama 10-24 ay kalıcılığı vardır. Etki birdenbire yok olmaz,yavaş yavaş yok olmaktadır.

Dolgu yapıldıkça kalıcılık süresi artmaktadır.Bunun yanında; Her yapılışta aynı bölge ve sonuç için gerekli dolgu miktarı azalmaktadır. Buda kişi için tedavi maliyetini düşürmektedir.Kalıcı dolguların yan etkisi fazla,geri dönüşü zor olduğu ve çok doğal durmaması sebebiyle yarı kalıcı ve geçici dolgular daha çok tercih edilmektedir.

Dudak ve Yüz Dolgu Uygulamasının Sonucunu Ne Zaman Alabilirim?

Uygulama biter bitmez hafif kızarıklık olmasına rağmen dolgunun etkisi ve sonucu görülür.Uygulamadan sonra kişi hayatına ve günlük aktivitelerine dönebilir.

Dolgu Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Dolguyu yapan hekimin tecrübesi,ne kadar çok sıklıkla bu işlemi yaptığı yaptırılacak ortamın hijyeni(mutlaka sağlık kuruluşu olmalı), kullanılacak ürünün kalitesi ve markası,yapıldıktan sonra yan etkisinin olmaması doğal ve kalıcılığının uzun olması çok çok önemlidir.

Piyasada sayılamıyacak kadar dolgu maddesi ve firması bulunmaktadır ama gerçekten istediğimiz kriterlere sahip ve kaliteli dolgu markası bir elin parmaklarını geçmiyecek kadar azdır.

Fiyat mutlaka önemlidir ama yukarda değindiğim koşullar çok daha önemli ve olmazsa olmaz koşullardır. Dudak dolgusu fiyatları kullanılacak malzemenin miktarına ve kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Genel anlamda yüz dolgusu fiyatları kişinin yüzünün ihtiyacına göre belirlenebilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Servet Karayün

Dr. Servet KARAYÜN, 1972 yılında Hatay - İskenderun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İskenderun'da tamamlamıştır. Ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.

2000-2003 yılları arasında Kırıkkale SSK Hastanesi'nde, 2003-2011 yılları arasında ise Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde çalışmıştır. 2005-2013 yılları arasında 8 yıl süreyle Medikal Estetik Hekimi olarak birçok kurum ve kuruluşta görev yapmıştır.

Dr. KARAYÜN, hala Ankara - Çankaya'da bulunan özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Dolgu hangi bölgelere uygulanmaktadır?
Dr. Servet Karayün
Dr. Servet Karayün
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube