Dental bölgede ilerliyen yaşla oluşan değişiklikler

Dental bölgede ilerliyen yaşla oluşan değişiklikler

Eskiden ilerliyen yaşla dişlerde pasif erüpsiyon (diş erüpsiyonu olmadan ataçmanın gingivale doğru migrasyonu) oluştuğu düşünülürdü. Şimdilerde gingival dokular sağlıklı olduğu sürece yumuşak doku ataçmanının migrasyonunun oluşmayacağı bilinmektedir. Adelosan dönemde pasif erüpsiyon olarak bilinen şey aslında aktif erüpsiyondur ve devam eden vertikal büyümeyi kompanze etmeye çalışır.

Modern populasyonlarda erken 20 li yaşlarda alt keser dişlerde çapraşıklık oluşma eğilimi veya çapraşıklığın artması mevcuttur. Bu değişiklik bazı bireylerde 17-18 yaşlarında bazılarında ise 20li yaşların ortalarında ortaya çıkabilir. Bunun için 3 temel teori ileri sürülmüştür:

Modern diyetler sebebiyle atrizyon olmaması: Begg bu amaçla premolar çekimleri yapmıştır. Ancak diş çekilen bireylerde de daha sonra çapraşıklık oluşabilmektedir

3. molarlardan gelen basınç: 3. molarları eksik olan bireylerde de geç dönem alt keser çapraşıklığı tespit edilmiştir.

Bu sebeplerden bu iki madde bu olayı tam olarak açıklayamamaktadır.

Mandibula maksillaya göre ileri doğru büyüdüğünde (bu durum genellikle geç gençlik dönemlerinde olmaktadır) mandibuler keserler özellikle fazla rotasyon mevcutsa linguale doğru konumlanma eğilimindedir. Bu durumun oluşması için anteriorda dişlerin okluzal temasta olması gerekmez. Bu durum geri rotasyonlu büyüme modeli gösteren açık kapanışlı hastalarda da oluşabilmektedir. Bu durumda da mandibulanın rotasyonu dentisyonu ileri taşır ancak dudakların basıncıyla keserlerde çapraşıklık oluşur.

Günümüzde, bütün mandibuler dentisyon mandibuler gövdeye göre geç mandibuler büyümeyle distale hareket ettiğinde geç keser çapraşıklığı oluşacağı kabul edilmektedir. 3. molarlar bu noktada etkili olsbilir. Çünkü gömülü 3. molarlar sebebiyle arkın distalinde yer yoksa alt ark distale kayamayacak ve çapraşıklık oluşacaktır. Bu durumda 3. molarlar zincirin son halkası olacaktır. Ancak konjenital 3. molar dişleri eksik olanlarda da geç çapraşıklık oluştuğundan bu faktör çok önemli olmayacaktır. Sonuç olarak alt çeneniz diğer büyümeler bittikten sonra ne kadar büyürse alt keserlerin o oranda çapraşıklığı artacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. M. Özgür Sayın

Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, 22 Mayıs 1973 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. Tokat Gaziosman Paşa İlkokulu'nda ve 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde lisans öncesi öğrenimlerini bitirmiştir. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde üniversite eğitimine başlamıştır. 1996 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  1997-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, aynı yıl Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003-2004 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi Ortodonti Anabilim Dalı'nda yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir.  23 Mart 2006 tarihinde ise Ortodonti Anabilim Dalı'nda "Doçent ...

Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube