Daha az uygulanan doğum kontrol yöntemleri

Daha az uygulanan doğum kontrol yöntemleri

~~İMPLANTLAR
Levonorgestrel içeren ince kapsüller şeklinde olup kolda cilt altına yerleştirilir.Yumurtlama baskılanmasına,rahim ağzı mukusunda kalınlaşmaya,rahim içinde değişikliğe,tuba haraketlerinde azalmaya neden olur.Etkinliği yüksektir.Her yıl için 100 kadında %0,2-0,5 gebelik oranı görülür.Etkisi 24 saat içinde başlar.3-5 yıl gibi uzun koruma sağlar.Kapsuller çıkarıldıktan hemen sonra doğurganlık geri döner.Takılma ve çıkarılma minör cerrahi gerektirir.Memede hassasiyet, kilo alma veya kaybı,düzensiz kanama,vücutta kıllanma ve saç dökülmesi yapabilir.Kapsüller bazen vücut tarafından atılabilir.Bazen derin yerleştirme olmuşsa,çıkartılırken problem olabilir.Ülkemizde bir dönem yaygın olmamakla birlikte kullanılmıştır.

-İSTEMLİ STERİLİZASYON

Kalıcı korunma isteyen çiftler ve gebe  kalmasının yüksek risk yarattığı kadınlar için uygundur.Tubal ligasyon(tüp bağlama),fertilite kontrolünde güvenle  kullanılan yöntemlerden biridir.Doğumdan hemen sonra özellikle  sezaryen ile doğumdan hemen sonra uygulanmaktadır.Ayrıca doğum yaptıktan belli bir süre geçtikten sonrada sadece tüp bağlama operasyonu şeklinde de yapılmaktadır.Genel anestezi altında yapılır.Çok küçük kesi yapılarak karına girilir.Her iki tuba bağlanır ve bağlanmış kısım kesilir.Bu yöntem kalıcıdır.doğurganlığa dönüş yoktur.Seksüel geçişli hastalıklara karşı koruyuculuğu yoktur.Yapılan işlemin cerrahi riski vardır.Sonra gebelik görülürse,ektopik (dış)gebelik oluşma şansı fazladır.

Vazektomi,erkeğe uygulanan kalıcı bir yöntemdir.Erkeğin sperm boşaltan kanallarının bağlanmasıdır.Kadın tüplerinin bağlanmasına göre avantajı;lokal anestezi ile ayakda yapılabilir olmasıdır .Başarısızlık oranı her 1000 işlem için %3-4 dür.Başarısızlık operasyon sonrası sperm analizi ile anlaşılır.Daha ucuzdur,daha az komplikasyon vardır.Uzun dönem yan etkisi yoktur.Seksüel disfonksiyon yapmaz.Kalıcı bir işlemdir,etkisi hemen başlamaz.Etkisinin başlaması için 20 cıvarında ejekülasyon olmalı.

-LAKTASYONEL AMENORE YÖNTEMİ(EMZİRMEYE BAĞLI ADET GÖRMEME)

 Emziren annelerde yumurtlama baskılanması olur,ayrıca emzirmeye bağlı rahim ağzı mukusunda kalınlaşma vardır.Doğumdan sonra 6.aydan önce ve kesintisiz emziren kadınlarda uygun olur.Doğumdan sonra ilk 6 ay için gebelik oranı 100 kadında%2 dir.Bu oran 6-12. aylar için % 6ya çıkar.

-ACİL KONTROL YÖNTEMİ

Korunmasız olarak son 72 saat içinde cinsel ilişkide bulunan kadınlar için uygundur.Östradiol içeren kombine 4 doğum kontrol hapı 12 saat arayla alınır.Acil uygulanan bir diğer yöntem ilişkiyi izleyen 5 gün içinde rahim içi araç takılmasıdır.Cinsel  ilişkiden 72 saat içinde  gebeliği önlemede %98 etkilidir.Ağızdan hap alımlarında bulantı,lekelenme tarzında kanama,yada düzensiz kanama gibi yan etkisi  vardır.Aktif damar tıkanıklığı problemi olanlar,gebelik şüphesi olanlar kullanmamalı.

-ELEKTİF DÜŞÜK

Gebeliklerin yarısından fazlası istenmeyen gebeliklerdir.Ülkemizde gebeliğin ilk 10 haftasında küretaj ile sonlandırılması yasaldır.Aile planlaması yöntemi olarak kabul edilmez.Tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Emzirmeye bağli adet görmeme
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube