D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Dünyada ve Türkiye’de D vitamini eksikliği ciddi boyutlardadır. Dünyada yaklaşık 1 milyar kişide, ülkemizde de 3 kişinin 2’sinde vitamin D eksikliği olduğu düşülünmektedir.
Vitamin D’nin %90 güneş ışığı tarafından sağlanır. Derimiz, güneş ışığına maruz kaldığında, derin tabakalarında vitamin D üretilir. Aynı zamanda balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı gibi besinlerle de D vitamini alınabilir.
Modern dünyanın insanlara dayattığı yaşam tarzı sebebiyle, hepimiz uzun çalışma saatleri sonucunda güneşten mahrum kalmaktayız. Açık havada geçirmemiz gereken vakitlerimizi, kapalı alanlarda geçiriyoruz. Mesailerimiz ofislerde geçiyor ve yeterli güneş ışığı alamıyoruz. D vitamini için yeterli güneş ışığı almak için hergün en az 20 dakika baş, yüz, kol ve bacakların güneşle temas etmesi gerekir.
Ülkemiz güneş açısından şanslı olmasına rağmen, Türkiye’ de çoğu insandan Vitamin D eksikliği olduğu düşünülmektedir.
D vitamini eksikliğinde kişide kaslarda güçsüzlük, sık düşme, kramp ve yaygın vücut ağrıları görülebilir.
D vitaminin eksikliği bir çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu hastalıklar dışında D vitamini eksikliğinde meme, kemik, tiroid, deri ve kalın bağırsak kanser riski artmaktadır.
Vitamin D eksikliğinin ciddi sonuçları olduğundan dolayı, vitamin D seviyesinin ölçtürülmesi ve eksikliği varsa takviye olarak alınması, bir çok hastalık ve kansere karşı koruyucu olacaktır.