COVİD SONRASI KAYGI SORUNLARI

Uzm. Dr. Seyfi Memetali
Uzm. Dr. Seyfi Memetali
26 Mayıs 2020145 görüntülenme
Randevu Al
COVİD SONRASI KAYGI SORUNLARI

  Kaygı; temelde bilinmezlik karşısında bir emin olamama durumu ve kontrol etme çabasından kaynaklanmaktadır.

  Son virüs pandemisi de bize gösterdi ki; sağlığımız, işimiz, sevdiklerimiz… yani insanı hayata bağlayan tüm saç ayakları tehlike altında. Tabii ki bu süreçte kaygılanmanın bizim hayatta kalmamıza yardımcı bir alarm gibi olduğunu düşünebiliriz. Asırlardır insanların gelişim süreci hayatta kalmaya endekslenmiştir. Buraya kadar her şey normal diyebiliriz. Fakat bizi hayata bağlamaya, korumaya endeksli alarm hiç susmadan çalmaya devam ederse… İşte asıl sorunlar o zaman ortaya çıkmakta. Vücutta artan kortikosteroid düzeyi başta uyku – uyanıklık olmak üzere dikkat – konsantrasyon sorunlarından, iştah ve kilo problemlerine ve nihayetinde enerji ve hayat motivasyon alanlarımızı, işimizi ve sorumluluklarımızı yapmamıza engel hale dönüşebilir.

  Bu süreçte hele ki anksiyeteye (kaygı) yatkın veya kontrolcü kişilik özellikleriniz de ön planda ise bu süreç sizleri daha da olumsuz etkileyebilir.

  Neler yapılabilir derseniz; öncelikle bu süreçte aksattığınız ruh sağlığı takipleriniz var ise bir an önce durum değerlendirilmesi yapılması… kullanılan ilaçlar var ise dozların gözden geçirilmesi.. imkanlar ölçüsünde açık havada yürüyüşler.. sevdikleriniz ile vakit geçirme.. hobileriniz için vakit yaratma.. kaygı ile baş etmek yine de sizin hayatınızı ve işlevselliğinizi olumsuz etkiliyor ise Bilişsel Davranışçı Psikoterapi yaklaşımları hayat konforunuza olumlu katkılar sağlayacaktır. Tedavi edilmeyen kaygı uzun vadede çözümü daha zor hastalıklar olarak karşınıza çıkabilir.

Etiketler

Kaygı bozukluğuKaygı nöbetiKaygı endişe bozukluğuKaygı bozukluğu nedirKaygı bozukluğu belirtileriKaygı belirtileriKaygıları azaltmakKaygı ile baş etmeKaygı ders başarısı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Seyfi Memetali

Uzm. Dr. Seyfi Memetali

Uzm. Dr. Seyfi Memetali, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD’ dan Psikiyatri Uzmanlığımı aldım. Yaklaşık 15 yıldır ruh sağlığı alanında çalışmaktayım. Yurt dışı (AB) hekimlik lisansımı akredite ettirdim. Psikoterapi hizmetlerine yönelik Bilişsel Davranışçı Psikoterapi, Dinamik Yönelimli Psikoterapi BDT Hipnoterapi, Şema Terapi, Aile ve Çift Terapileri, Cinsel Terapi, Sigara bağımlılığına yönelik terapi eğitimleri aldım. Psikoterapi ağırlıklı çalışmalarımı özel muayenehanemde sürdürmekteyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır