Böbrekler bu virüsten en çok etkilenen organlardan birisidir. Endotel hasarı ve endotel enfeksiyonuna yol açarak akut böbrek hasarı, elektrolit imbalansı, proteinüri, hematüri ve metabolik asidoz ile karşımıza gelebilmektedir. Akut böbrek hasarının bu hastalıktan ölümle ilişkili olabileceği düşünülmetedir. Virüs RNA’sı sınırlı da olsa idrarda saptanabilmektedir Böbrek tümörü şüphesinde hastanın çok ciddi anestezi riski yoksa en yakın zamanda cerrahi yapılmalıdır. Böbrek taşı özellikle böbrek çıkışında yerleşimli ve hidronefroza (Böbrek sisteminde genişleme) neden oluyorsa ESWL (Şok dalga tedavisi), RIRC (Endoürolojik cerrahi) veya PNL (Kapalı böbrek taşı cerrahi tedavisi) en uygun tedavi yöntemi olacaktır ve ertelenmemelidir, yoksa hastanın böbreği kaybedilebilir. Akut pyelonefrit denilen yüksek ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma ile seyreden önemli bir böbrek enfeksiyonu durumunda bir süre hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir.
Böbrek travmaları : Trafik kazaları, düşme, ateşli ve kesici aletlerle meydana gelebilir. Bu durumlarda hastaneye yatırmak, sık aralıklarla kan değerlerine bakmak ve gerekirse erken dönemde cerrahi tedavi planlamak uygun olacaktır. COVİD-19 ve Mesane Hastalıları Mesane kanseri şüphesi saptanan hastada öncelikle TUR (MT) denilen kapalı yöntemle tümörün çıkarılması ve patolojik incelemesi yapılmalı, pandemi nedeniyle bir erteleme yapılmamalıdır. Patoloji sonrası ek ilaç veya radyoterapi (ışın tedavisi) geciktirilmemelidir. Mesane taşları ciddi idrar yapma zorluğu ve enfeksiyona neden olmuyorsa pandemi hafifleyene ve kişi aşılanana kadar ertelenebilir. Glob vezikale denilen mesane şişmesi oluyor ve kişi idrar yapamıyorsa erken dönemde sistolitotripsi denilen holmium laser yöntemiyle endoskopik olarak tedavi edilmelidir. Mesane Enfeksiyonu (Sistitler) Özellikle akut sistitler sık idrar, idrarda yanma ve kanama, acil idrar yapma isteği (urgency) gibi hayat kalitesini düşürdüğü için zaman geçirmeden antibiotik ile tedavi edilmelidir.
Prostat hastalıklarında tedavi yaklaşımları, En sık görülen BPH (iyi huylu prostat büyümesi ) rahatsızlığıdır. Hidronefroz (Böbrekte genişleme), böbrek fonksiyonlarında bozukluk, tekrarlayan kanamalar, enfeksiyonlar ve mesane taşları ile birlikte ise çok gecikmeden TURP, Plasmakinetik,HOLEP (Lazer tedavisi) gibi cerrahi endoskopik yöntemlerle tedavi edilmelidir. Prostat kanseri tanısı almış çok yaşlı olmayan ve ciddi kronik hastalıkları bulunmayan hastalara radikal prostatektomi veya radyoterapi (ışın tedavisi) yapılması uygun olacaktır. Gleason skoru 6 ve daha düşük hastalarda aktif izlem özellikle pandemi sürecinde akılda tutulmalıdır. Prostatitler prostatın akut veya kronik enfeksiyonlarına verilen genel bir isimdir. Akut ve kronik prostatitler uygun sürelerde ve kültüre uygun ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilir. İlaç tedavisine dirençli hastalarda TURMT (mikrodalga) tedavisi ile ciddi klinik düzelme sağlanabilir. Testisler (Yumurtalık) ve Hastalıkları Testis tümörü şüphesi durumunda zaman kaybetmeden cerrahi müdahale ile testis çıkarılmalı, gereken hastalarda radyoterapi ve kemoterapi ile devam edilmelidir. Varikosel özellikle sperm sayı ve hareketini azaltarak erkek kısırlığına neden olabilir. Böyle bir durumda pandeminin biraz hafiflemesi ve kişinin aşı yapılarak bağışıklanması sonrasında mikroskopik cerrahi ile tedavi bir an önce gerçekleştirilmelidir. Hidrosel (testiste sıvı toplaması) şiddetli ağrı veya testis atrofisi (küçülmesi) durumunda zaman gecikmeden uygun önlemler alınarak tedavi edilmeli, aksi takdirde pandeminin bitmesi beklenmelidir. Hidrosel çocuklarda kasık fıtığı ile birlikte ise daha erken dönemde opere edilmelidir.
Covid-19 pandemisi sırasında ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisi
