Çocuklarınızı sanal tacizden koruyun!

Çocuklarınızı sanal tacizden koruyun!

Çocuklarınızı sanal tacizden koruyun!

Günümüz internet ortamı getirdiği olumluluklar yanında tehlikeleri de barındırmakta, kimi zaman denetimden çıkarak çocuklar ve gençler yönünden tehdit oluşturmaktadır. Özellikle 7-17 yaş arası çocuklar ve gençler bu yönden risk altında olup internet yaşantıları denetlenmediği taktirde vahim sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

7-17 yaş arası çocuk ve gençler için cinsel merak cinsel tacizler için risk oluşturmakta, bu yaş grubunu çeşitli şekillerde kandırabilen insanlar başlangıçta masumane başlayan yazışmaları daha sonra kamera görüntüleri ile sürdürebilmekte ve daha sonra da elde edilen kamera görüntüleri şantaj amaçlı kullanılarak cinsel istismara yöneltilebilmektedir. Türkiye’de internet üzerinden istismara uğrayana 862 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma % 62.5’inin kendisini istismar eden kişiyle internet üzerinden, %73.3’ünün facebook, %16.7’sinin ise msn yoluyla tanıştığını ortaya koymuştur. Siber tacizin fiziksel temasa varmasının ötesinde, sözel tacizin, teşhircilik ve pornografik amaçlı çocuk kullanımına kadar varması tehlikenin boyutlarının daha da büyümesine neden olabilmektedir. Bu istismarın sonucunda çocuklarda depresyon, kaygı bozukluğu, cinsel tavır ve işlevlerde bozulma, madde kullanımı ve bağımlılığı riski artmaktadır.

Çocuk ve gençlerin siber tacize maruz kalmasında masum arkadaşlık sitelerinde tanıştıkları kötü niyetli insanların onları ikna edip istismar etmeleri kilit roldedir. Tacizcilerin bu yolla elde ettikleri görüntüleri kullanarak şantaj ile onları cinsellikte daha ileri boyutlara zorlamaları ve bu görüntüleri kullanarak hayatlarını iyice mahvettikleri çocuk ve gençlerin ailelerinden korkup durumu onlara anlatamamaları nedeniyle cinsel istismarın tecavüze kadar gidebildiği saptanmıştır.

Ailelerin çocuklarını siber tacizden korumak için dikkat etmeleri gereken öncelikle hangi sitelere girdiklerini, kimlerle konuştuklarını yakından takip etmek, çocukları hata yapsa bile gelip kendilerine anlatabilmeleri için açık kapı bırakabilmek ve onlara aşırı cezalandırıcı ve korkutucu bir tavır içine girmemektir. Kendilerini istismar edebilecek kişiler konusunda çocuklarını bilgilendirmeleri ve her şeyden öte “Benim çocuğum yapmaz” diyerek aşırı bir güven içine girmemeleri gerekir. Kız ya da erkek, nu yaş çocuklar cinsel konuları merak edebilirler, kiminle yazıştıklarını bilmeden kolayca kandırılabilirler ve sonrasında pişman olacakları yaşantılar içine girebilirler. Onları korumak bizim görevimiz.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Çocuk tacizine karşı önlem
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube