Çocuklarımın dişlerine nasıl bakmalıyım.

Çocuklarımın dişlerine nasıl bakmalıyım.

Ağız bakımı, çocuğunuzun hayatının başlangıcından itibaren başlar. İlk dişleri çıkmadan önce bile, bazı faktörler, gelecekteki görünümünü ve sağlığını etkileyebilir. Örneğin, yaygın bir antibiyotik olan tetracycline diş renklenmesine neden olabilir. Bu sebeple, emziren anneler veya hamileliğin son yarısında bulunan bebek bekleyen anneler tarafından kullanılmamalıdır.

Bebeklerin dişleri genellikle altı aylık olduklarında çıktığından, bebekler için fırçalama ve diş aralarını diş ipliğiyle temizleme gibi standart ağız bakımı prosedürlerinin uygulanması gerekmez. İlk süt dişinin sürmesi ile birlikte (ortalama 6. ay) bebeğinizin diş ve diş etleri parmağınıza doladığınız temiz bir tülbent, gazlı bez veya parmak fırçaları ile yapılmalıdır. Her yeni ebeveynin bilmesi gereken özel ağız sağlığı gereksinimleri vardır. Bunlar, bebeğin biberondan dolayı diş çürümesine karşı korunması ve çocuğunuzun yeterli florür aldığından emin olmanızı içerir.

Bebeklerin dişleri fırçalanırken ağlamaları veya huzursuz olmaları çok doğaldır. Banyo zamanında veya kıyafetlerinin giyilmesi veya değiştirilmesi gerektiğinde de aynı tepkiyi gösterebilmektedirler. Önemli olan bu davranışın fırçalamanızı engellememesidir. Her gün ve düzenli olarak fırçalama, bebeğiniz bu duruma alışmasını sağlayacaktır. İki ile altı yaş grubundaki çocukların el becerisi tam olarak gelişmediğinden, fırçalamanın mutlaka bir ebeveyn kontrolünde yapılması tavsiye edilmektedir. Günde iki kere düzenli bir fırçalama yapılmalıdır. Sabah kahvaltı sonrasında ve akşam yatmadan önce fırçalanması gereklidir. Gece uykuda tükürük akış hızının azalması nedeniyle yatmadan önce yapılan fırçalama çok daha büyük bir öneme sahiptir.

Biberonun neden olduğu diş çürüğü, zaman içinde şeker içeren sıvılara sıkça maruz kalmaktan kaynaklanır. Bunlar, süt, mama ve meyve sularıdır. Şekerli sıvılar, bebeğiniz uzun süreler boyunca uyuduğundan, dişlerinin etrafını sarar ve ön üst ve alt dişlerde ilk çürüklerin görülmesine yol açar. Bu sebeple, bebeğinizin ağzında bir biberon meyve suyu veya süt ile uyuyakalmasına izin vermemelisiniz. Onun yerine, uyku esnasında, çocuğunuza su veriniz. Emziriyorsanız, bebeğinizin sürekli emmesine izin vermekten kaçınınız. Her beslenmenin ardından, bebeğinizin dişlerini, temiz, ıslak havlu veya bir gazlı bez ile siliniz.

Florür, çocuğunuzun dişleri çıkmaya başlamadan önce bile, faydalıdır. Dişler oluşmakta olduğundan diş minesini kuvvetlendirir. Düzgün diş gelişimi için, birçok belediyenin su şebekesine doğru miktarda florür ilave edilir. Suyunuzun florür içerip içermediğini ve ne kadar florür içerdiğini öğrenmek için, yerel su idarenizi arayınız. Su şebekeniz, hiç (ya da yeterli miktarda) florür içermezse, bebeğinize günlük olarak verilebilen florür ilaçlar ile ilgili olarak çocuk doktorunuz veya diş hekiminizle konuşunuz. Yemeklerde ve içme suyu olarak şişe su kullanıyorsanız, bunu doktorunuza veya diş hekiminize söylediğinizden emin olunuz. Bebeğiniz için florür takviyeleri verebilirler. Ancak verilebilen bu florür takviyelerinin bilinçsizce kullanımı çocuğunuzun vücudunda fazla florür birikimine bağlı bir takım komplikasyonlar oluşturabilir. Bu nedenle doktorunuz önermedikçe ve ne şekilde kullanacağınız anlatılmadıkça çocuklarınıza florür vermeyiniz.

Firmalar genellikle yaşlara uygun olarak fırçalar üretmektedir. Çocuk fırçalarındaki fırça kılları yumuşak sertlikte üretilmektedir. Çocukları fırçalamaya teşvik etmek amacıyla çocuk fırça ve macunları kız ve erkek çocuklarının hoşlanacağı tasarımlarda üretilmektedir. Renkli ve çizgi film kahramanlarının resimleri ile süslenmişlerdir. Çocukları motive etmek amacıyla elektrikli veya pilli fırçalar kullanılabilir. Üretici firmalar tarafından pilli ve elektrikli diş fırçalarının çoğu zaman normal diş fırçalarına göre daha fazla diş plağı temizledikleri belirtilmektedir. Genellikle önerilen yöntem pilli ve manuel fırçanın birlikte kullanılmasıdır. Zamanın kısıtlı olduğu okula yetişme telaşının yaşandığı sabah saatlerinde pilli fırça, akşam saatlerinde ise manuel fırça ile fırçalama yapılabilir.

Diş fırçaları her 3 ayda bir değiştirilmelidir. Üretici firmalar tarafından fırça başlarındaki renkli kıllar (indikatör) fırçanızın değişim zamanını göstermektedir. Kılların rengi azaldığında fırçanın yenilenmesi önerilmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Türkan Eğilmez Özdemir

Dr. Dt. Türkan EĞİLMEZ ÖZDEMİR, 1982 yılında Konya’da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

2006 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak başladığı doktora öğrenimini, 2011 yılında “Ağız koruyucularının temporomandibular eklem üzerine etkilerinin araştırılması” konulu doktora tez çalışmasını tamamlayarak “Doktora Derecesi”ni almıştır. 2011 yılında ise çocuk diş hekimi olarak uzmanlık belgesini almaya hak kazanmıştır. 

Dr. Dt. Türkan EĞİLMEZ ÖZDEMİR, şuan mesleki çalışmalarına  DM Klinik'te devam etmektedir.

Etiketler
Ağız bakımı
Dr. Dt. Türkan Eğilmez Özdemir
Dr. Dt. Türkan Eğilmez Özdemir
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube