Çocuklarda seröz ve orta kulak iltihabı

Çocuklarda seröz ve orta kulak iltihabı

Çocuklarda burun ile kulak arasında bulunan ve kulağın havalanmasını sağlayan östaki tüpü tam gelişmemiştir.Ayrıca konum olarak da daha yatay olduğu için çocuklar yetişkinlere göre daha sık orta kulak enfeksyonu geçirirler.Östaki tüpünün çalışmadığı durumlarda ve östaki tüpünün burun arkasına açılan ağzını tıkayan geniz eti (Adenoid dokusu) gibi bir durum varsa orta kulak basıncı negatife döner. Negatif orta kulak basıncı sonunda orta kulaktaki kılcal damarlardan orta kulak içine serum çekilir. Böylece çocuğun kulağının içinde sıvı oluşur.

Bu durum çocukların çok büyük bir çoğunluğunda gözlenir. Çocuğunuz seslendiğinizde sizi duymuyor , televizyonu yakından izliyorsa, bunu farkedip bir KBB uzmanına başvurmalısınız. Ayrıca okul çağındaki çocuklarda çocuğun öğretmeni sizleri uyaracaktır. Doktor size çocuğunuzun kulağında sıvı var derse korkmayın bu sıvı kulağa dışarıdan girmiş değildir.

Bu durumdaki bir çocuk gerekli ilaç tedavisini almazsa kalıcı bir takım kulak problemleri gelişmesi kaçınılmazdır. Orta kulaktaki sıvı ilaç tedavisine rağmen geçmezse ki bu durumu tekrarlayan timpanogram testleri ile kolayca anlıyoruz.

Çocuğun her iki kulağına sıvıyı oradan almak ve orta kulak basıncını normale döndürmek için kulak zarını çizerek buradan içeriye tüp uyguluyoruz. Bu müdahale için genel anestezi tercih edilir. Çocuğun eşlik eden bademcik ve veya geniz eti mevcut ise bunlarda aynı seansda çocuk uyumuşken alınabilir.

Çocuğumun kulağına tüp takıldı ama bu tüpler ne kadar kalacak ?

Bu tüpleri genellikle durumuna göre 6 ay ila 1 sene arasında takip ederek kulak zarında tutuyoruz. Bu süre dolmadan da çocuğun kulağındaki bu tüpler kendiliğinden de düşebilir.ameliyat sonrası ayda bir kontrol gerekmektedir. Nispeten kolay olan bu uygulama bir çok önemli orta kulak hastalığını ve işitme kayıplarını önleme açısından çok önemlidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muammer Karagöz

Op. Dr. Muammer KARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1988 yılında Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Foça Deniz Üssü Hastanesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Muammer KARAGÖZ, mesleki çalışmalarına 2009 yılından beri Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Muammer KARAGÖZ, iyi derecede İngilizce bilmekte olup Türk Rinoloji Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı üyesidir. ...

Etiketler
Orta kulak iltihabı nedeni
Op. Dr. Muammer Karagöz
Op. Dr. Muammer Karagöz
Kayseri - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube