Çocuklarda gece terlemesi: ne yapmalıyız ve ne zaman endişenmeliyiz?

Çocuklarda gece terlemesi: ne yapmalıyız ve ne zaman endişenmeliyiz?

Terleme, fizyolojik ve hayati bir süreçtir. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir.Temelde iki tür terleme vardır: termoregülatuar ve duygusal terleme. Terlemenin faydası ter bezlerinin yaydığı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylece vücudun aşırı sıcaklarda ısı dengesinı koruduğudur. Terlemenin ikinci faydasının ise, insan vücudundaki zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılması olarak gösterilir.

Gece terlemesi ebeveylerin çocuklarında en çok endişe ettikleri bir durumdur.

Gece çocuklarda terleme çok sık görülür fakat genel olarak çok kötü bir anlamı yoktur. Çarşaflarının ve elbiselerinin sırılsıklam olması şeklinde bir gece terlemesi olur.

Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genelikle fizyolojik, yani altında hastalık olamayan normal bir durumdur.

En çok çevre faktörlerinden kaynaklanan bir durumdur. Çok fazla giyisiler, fazla örtünmeden, çok sıcak oda ıssısından kaynaklanan bir terlemedir.

Çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk ve kolay terlerler. Yıl 2012 de 6381 7 - 12 yaş çocuk arasında yapılan bir araştırmada 11,7 % çocukların haftada en az 1 kere gece terlediğini tespit edilmistir. Erkek çocuklarında daha fazla görüldüğü ve genelikle terlemenin üst solunum yollu hastalıkları, sinuzit, bronşit, genel soğuk algınlığ, uyku bozuklukları ve atopik hastalıklara bağlı olarak görülmüstür.

Çocuklarda gece terlemeleri sağlık sorunlarında görülebilir: viral enfeksiyonlar, bronşit,sinüs enfeksiyonu,zatürre gibi sağlık sorunları. Eğer çocugunuz gece yarısı uyanıyorsa ve aşırı bir sussama ve açlıkile diabet hastalığın bir işareti olabilir. Çocuklarda aşırı tiroid hormonu (tiroksin) salgılanması, hipertiroidi, de aşırı terleme yapacaktır. Hipertiroidi rahatsızlığında çocuğun vücudu yorgun olur, aşırı kilo kaybı ve karın ağrıları olur. 4-8 yaş arası çocuklarda gece korkulu rüyadan ile uyanmaları da gece terlemenin sebebi olabilir. Çok ciddi hastalılarında bir belirtisi olabilir. Gece terlemesi Hodgkin hastalığı, lösemi, malign deri kanseri, tüberküloz, beyin hastalıkları gibi ciddi hastalıklaırnda işareti olabilir.

Gece terlemelerine karşı siz nasıl önleyebiliriz?

Gece oda sıcaklığı 16-20 derece arası olmalı.

Gece uyurken oda sıcaklığı ne kadar az olursa uyku kalitesi de o kadar iyi olacaktır.

Çocuklarımızı fazla giysi ile yatırmamalıyız. Keten ve rahat giysiler tercih edilmeli.

Çocuğumuzun yatmadan once ağır yemekler yedirmemeli.

Çok şekerli yiyeceklerden ve kafein içeren içecekler kaçınılmalı

Çocugunuz sıvı alımı gün içerisinde yeterli olmalı.

Eğer bunların hepsini uyguluyorsanız ve çocugunuzda gece terlemesi çok aşırı bir şekilde devam ediyorsa artı yanın sıra başka şikayetler var ise, örneğin kilo kaybı, iştahsızlık gibi, mutlaka bir çocuk doktoruna başvulmalısınız.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan

Uzm. Dr. Sultan DUYAR DOĞAN, 6 Ocak 1978 tarihinde Zevenbergen, Hollanda'da doğmuştur. Tıp eğitimi ve ihtisası süresince pekçok eğitime katılmıştır. Bu eğitimler şöyledir; 1990 -1996 yılları arasında Atheneum, Thomas More College (Dil okulu), 1996-1997 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi (Hasta ilişkileri ve iletişim becerileri eğitimi), 1997- 1998 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi Belçika (Doktorların sosyal becerileri eğitimi), 1996-1998 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi Belçika (ilk 2 sene, Tıp eğitimi), 2001 Erasmus Üniversitesi Rotterdam Hollanda (Bilimsel Tıbbi Araştırma: Pediyatrik Endokrinoloji), 1998 - 2003 yılları arasında Erasmus Üniversitesi Rotterdam Hollanda Tıp Doktoru (MD) derecesi, 2003 yılında Sophia Çocuk Hastanesi  Rotterdam Hollanda Çocuk psikiyatrisi, 2004 yıl ...

Etiketler
Gece terlemesi neden olur
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube