Çocuklarda diş fırçalama teknikleri

Dt. Taner Badur
Dt. Taner Badur
25 Eylül 2014576 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda diş fırçalama teknikleri

Çocuklarda dişler altıncı aydan itibaren sürmeye başlar. Süt dişleri ortalama üç yaşına kadar tamamlanır. Bu dönem içinde çocuklar diş çürüten karbonhidrat içerikli gıdaları sıkça tüketirler. Buna anne sütü de dahildir. Bu sebeple beslenmeden hemen sonra dişleri nemli bir bezle silmek fırçanın ve macunun kullanılamadığı dönem için uygun bir koruma alternatifidir. İçinde kimyasal bulunmayan saf su ile nemlendirilmiş hazır silme bezleri bu işlem için idealdir.

Çocuğunuz yürümeye başlayıp lavaboya tükürebildiği andan itibaren diş fırçası ve macununa geçiş yapabilirsiniz. Bu aşamada sakın çocuğunuzun tek başına bu işlemi gerektiği gibi yapabileceği yanılgısına düşmeyin. Çocuğunuzun eliyle rahat kavrayabileceği ve tutabileceği küçük başlı, kılları yumuşak bir fırça seçin.Macun olarak da florür içermeyen bebek macunlarından tercih edin. Macununuz florür içermese de içinde köpürtücü, nemlendirici ve boyar maddelerin olduğunu unutmayın ve fırçalama sonunda bardakla çalkalama yaptırın. Kaza oluşmaması için plastik ya da kağıt atılabilir bardakları tercih edin.

Fırçalamayı bir oyun haline dönüştürün. Önce siz tüm diş yüzeylerini fırçalayın. Bu aşamadan sonra fırçayı çocuğunuza vererek işlemi kendisinin yapmasına izin verin. Bu sayede hem keyif alacak hem de öz güveni gelişecektir. Böylelikle artık diş fırçalamak bir alışkanlık haline dönüşecektir. Optimum diş fırçalama süresini de sağlamak ve bilinç altına kodlamak için sevdiği bir şarkıyı ya da melodiyi mırıldanın. Bu melodi yaklaşık iki dakikalık bir süreyi kapsamalı. Bu beraber etkinlik çocuğun bilinçlendiği ve okula başladığı yıllara kadar sürmeli. Sakın artık kendisi yapar diye sorumluluğu çocuğunuza atmayın.

Altı yaşında karışık dişlenme dönemine giren çocuğunuzun yeni kalıcı dişleri sürer iken süt dişleri de sallanıp düşmeye başlar. Bu dönem bazı çocuklarda diş etlerinde ağrı, şişme ve kaşıntı hissi yaratabilir. Bu durumu aşmak için ılık tuzlu suya batırılan yumuşak bir diş fırçasıyla masaj yapmak sıkıntılı bölgeyi rahatlatabilir. (Yarım çay bardağı ılık suya bir kaşık tuz koyup karıştırmak ölçü olarak uygun olacaktır. )

Sallanan dişlerin basınca duyarlı olduğunu hatırlayıp çocuğunuzun sert ısırmalardan kaçınacağı bir diyeti hazırlamaya gayret edin. Büyük lokmalar halinde ısırmak yerine bölerek yemesini sağlayın.

Karışık dişlenme döneminin başlangıcı olan altı yaş itibariyle çocuğunuzun diş sürmelerini takip edin. Altı yaş dişleri yerlerini aldığında dişin çürümesini engelleyen fissür koruyucu dolgularını muhakkak yaptırın. Bu işlem ağrısız ve kolay bir işlem olup çocuğunuzun diş hekimine alışmasını ve güvenmesini de sağlar. On iki yaşında yeni azılar tekrar sürdüğünde bu işlemi tekrarlatın. Böylelikle karışık dişlenme döneminde etkin fırçalamayı  yapmakta zorlanan çocuğunuza ilave bir koruma desteği yaratırsınız. Böylece dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki anatomik girintilerde çürüklerin oluşmasını kesinlikle engellemiş olursunuz.

Motorlu diş fırçaları elle fırçalamaya göre daha güvenilir fırçalama hareketleri ve darbe sayıları sağlamaktadır. Motivasyon sağlamak  ve fırçalama süresinde daha etkin bir fırçalamayı garantilemek için bu teknolojilerden yaralanabileceğinizi unutmayın.

Macun seçimlerinde çocuğunuza değişik tatlar sunarak beğenisi yönünde hareket edin. Kendi kullandığınız keskin naneli macunların tat bezleri bize göre daha fazla ve hassas olan çocuklarda rahatsız edici olabileceğini unutmayın. Onların severek kullanacağı tatları bulmaya gayret edin.

Etiketler

Bebeklerde diş fırçalamaÇocuklarda diş fırçalama alışkanlığıÇocuklarda diş çürüğüFissür koruyucuKoruyucu diş bakımıÇocuklara diş fırçalama nasıl öğretilmelidirÇocuklar için diş fırçası seçimi nasıl olmalı

Yazar Hakkında

Dt. Taner Badur

Dt. Taner Badur

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır