Çocuklarda dil ve konuşma bozuklukları

Çocuklarda dil ve konuşma bozuklukları

Erken yaşta ebeveynler tarafından fark edilmeyen veya edildiği halde tedavisi ihmal edilen konuşma bozuklukları, çocuğun yaşamını birçok yönden olumsuz etkileyecektir. Okul öncesi dönemde en geç 3 yaşına kadar konuşma gelişimini tamamlayamayan çocuklarda zamanla konuşma kaygısı, özgüven eksikliği, sosyal fobi ve okul fobisi oluşabilir. Çocuğun hayatında bu tahribatın oluşmaması için kesinlikle tedavinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Gelişimine uygun ve destekleyici aktivite/egzersiz programları hazırlayarak konuşma ve dil bozukluğunun ortadan kaldırılması mümkün. 

Dil ve konuşma bozukluklarının nedenleri nelerdir ?

Yapısal Nedenler: Dudak/Damak yarıkları, diş problemleri, dilaltı bağının uzun olması, çene kasları/sinir sistemi zedelenmesi, görme ve işitme yetersizliği vb.

Sosyal ve Psikolojik Nedenler: Evde konuşulan dilin niteliğinin bozuk olması, travmalar, korkular, yanlış öğrenmeler ve alışkanlıklar, aile içi şiddet, aşırı ekrana maruz kalma, ihmal vb.

Merkezi Sinir Sistemi ve Nörolojik Bozukluklara Bağlı Nedenler: Beyin felci, öğrenme güçlüğü, söz yitimi(afazi), serebral palsi vb.

Gecikmiş konuşma ve konuşma bozukluklarının altında bu bahsettiğimiz nedenlerden bir ya da birden fazlası etki edebilir. Bundan dolayı gerekirse tıbbi yardıma başvurmalısınız. Konuşma bozukluğu kendiliğinden düzelir demeyin! Örneğin çocuk konuşurken bazı sesleri yanlış çıkarıyor ve bu durum 5 yaşını geçtiyse çocukta öğrenme güçlüğü riskinin söz konusu olduğundan bahsedilebilir. Bizim için önemli olan tedavinin erken müdahale ile başlaması.. Tedavide ne kadar geç kalınırsa iyileşme süreci o kadar uzar.

Konuşma bozukluğunu neden dikkate almalıyız ? 

Çocuğun kendini rahat ifade edememesi özgüvenini olumsuz etkileyecektir. Yetişkin bir insan 
için duygularını ifade etmek ne kadar rahatlatıcı ve önemliyse çocuk içinde aynı durum geçerli. Kendini özellikle toplum içinde ifade edemeyen çocukta sosyal fobi gelişir. Okul döneminde konuşmasındaki bozukluklar yüzünden arkadaşlarından alaycı tavırlar gören çocuk okula gitmek istemeyecek ve zamanla okul fobisi geliştirecektir. Bu durumda öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Fakat sadece öğretmenin sınıf düzenini sağlamasıyla aşılabilecek bir durum değildir. Gerekli uzman yardımı ile çocuğun evde ebeveyn desteğine ihtiyacı vardır. Lütfen 0-3 yaş arası çocuk gelişimine özen gösterin ve gerekli kontrollerden kaçınmayın. Bu dönemi halı altına süpürmek bir sonraki dönemlerde ciddi problemlerle sizi karşı karşıya bırakabilir.

SAĞLIKLA KALIN !

Bu makale 25 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuk sağlığı
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube