Çocuklarda covid 19 klinik seyri ve covid 19 geçirildikten sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Çocuklarda Covid 19 Klinik Seyri ve Covid 19 Geçirildikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocuklarda covid 19 klinik seyri ve covid 19 geçirildikten sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Çocuklarda Covid 19 genel olarak hafif ya da asemptomatik seyretmekle beraber, nadir de olsa hastaneye hatta yoğun bakıma yatış gerektiren durumlar olabilmektedir.

  1. Asemptomatik Grup: Hastalığa ait hiçbir şikayeti olmayan ama yapılan testlerde covid geçirdiği rastlantısal olarak saptanan grup.
  2. Ilımlı Şiddette Hastalık:
  • 4 günden kısa süren ateş
  • 1 haftadan kısa süren halsizlik, uyku hali ve kas ağrısı gibi yakınmaları olan grup
  1. Orta Şiddette Hastalık:
  • 4 günden uzun süren 38 ve üzeri ateş
  • 1 haftadan uzun süren kas ağrısı (miyalji), halsizlik ve uyku hali
  1. Şiddetli Hastalık:
  • 4 günden uzun süren 38 ve üzeri ateş
  • 1 haftadan uzun süren kas ağrısı, halsizlik ve uyku hali
  • Yoğun bakıma yatış gereksinimi
  • Elimizdeki verilere göre üçüncü ve dördüncü grup yani orta şiddette ve şiddetli hastalık grubu kalp ve damar sistemi hastalıkları açısından daha yüksek riske sahiptir. Çocuklarda Covid 19 miyokardit olarak adlandırılan kalp kası iltihabına neden olabilmektedir. Yukarıdaki tanıma göre 4 günden uzun süren ateş önemli bir uyarıdır.

    Diğer bir deyişle demem o ki: çocuğunuz covid 19 tanısı aldı ve 38 C ve üzeri ateş 4 günden uzun sürdü ise mutlaka sizi takip eden çocuk hekiminin bu durumdan bilgisi olmalıdır.

    Ve yine orta ve şiddetli hastalık grubu özellikle ilk 6 ay günlük aktivite ve spor faaliyetlerine dönmeden önce takip eden çocuk hekimi ve hatta mümkün se çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmelidir.

     

    Covid sonrası hangi semptomlar ne kadar devam edebilir?

    Solunum sistemi:

    Her ne kadar çocuklarda solunum sistemi tutulumu yetişkinlere göre daha nadir ise de özellikle orta ve şiddetli hastalık grubunda göğüs ağrısı, öksürük, egzersiz ile artan nefes darlığı akut hastalık sırasında olabilmektedir. Ve bu şikayetler 3 aya kadar da uzayabilmektedir.

     

    Kalp:

     Çocuklarda herhalde en çok kaygı uyandıran organ tutulumu kalptir. Kalp tutulumu bazen akut hastalık sırasında oluşabileceği gibi bazen de akut hastalık geçirildikten sonraki 2-6 hafta aralığında kendini belli eden Mis-c sendromunun ilk belirtisi olabilmektedir.

    Kalp tutulumunun başlıca belirtileri göğüs ağrısı, nefes almakta zorlanma, ritim bozukluğu ya da aşırı yorgunluk şeklinde olabilmektedir.

    Özellikle hastalık sırasında ya da hastalık geçirildikten sonraki ilk 2 ayda göğüs ağrısı, aşırı yorgunluk ya da nefes almakta zorlanma gibi yakınmalarda mutlaka bir çocuk hekimi görmelidir.

    Koku ve tat duyusunda bozulma:

    Hastalık sırasında görülebileceği gibi sonrasında da çok uzun sürebilmektedir. Yaşam kalitesini bozuyor olmasının dışında çocuklardaki asıl önemi çocukta çok ciddi ve bir iştah kaybı ve beslenememe nedeni ile büyüme ve gelişmeyi bozabilmesidir.

    Daha çok ergenlerde görülmektedir. Hastalığı geçiren 4 ergenden biri bu belirtiyi tanımlar

    Çabuk yorulma ve genel halsizlik hali özellikle ergenlerde hiçbir kalp ya da solunum sistemi sıkıntısı olmadan aylarca devam edebilmektedir.

    MİS-C sendromu:

    Hastalık geçirildikten sonraki özellikle ilk 2-6 hafta aralığında ortaya çıkan kendisini tekrar ateşin orataya çıkması ve çoklu organ yetmezliği olarak belli eden durum

Bu makale 22 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde doğdum. 2,5 yaşında iken devlet memuru olan babamın görevi ve tercihi nedeni ile Aydın’ın Kuşadası ilçesine taşınmışız. İlkokulu Kuşadası Yedieylül İlkokulunda okuduktan sonra ilk ve ortaokulu yine aynı yerde Kuşadası Kaya Aldoğan Lisesinde okudum. Çok sevdiğim Ege’mden ilk kez 17 yaşında iken Gazi üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak doktor olmak üzere ayrıldım. Orta Anadolu’nun bozkırına ve soğuğuna onca yıl boyunca alışamadım. Kar ile ilk kez Ankara’da tanıştım. Ve karın yağdığı ilk gün  toplu taşıma aracı belerken otobüs durağında böyle bir soğuk olamaz diye ağladım. Çok değerli hocalardan doktorluk sanatını öğrendim. Çok stresli, çok yorucu, çok uykusuz ama bir o kadar da bir mesleği dantel gibi öğrenmenin heyecanı ile geçen yıllardı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uz ...

Etiketler
covid-19
Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral
Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral
Kocaeli - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube