ÇOCUKLARDA BÜYÜMEYİ SAĞLAYAN FAKTÖRLER

Uzm. Dr. Esra Göker
Uzm. Dr. Esra Göker
9 Ekim 201988 görüntülenme
Randevu Al
ÇOCUKLARDA BÜYÜMEYİ SAĞLAYAN FAKTÖRLER

Büyüme çok faktörlü ve komplex bir olaydır. Yaşamın ilk 2 yılında çevresel faktörler ve özellikle beslenme büyümeyi primer olarak etkilerken 2 yaşından sonra genetik ve hormonal faktörler ön plana çıkar.

Ergenlik döneminin sonunda kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plaklarının kapanmasıyla da büyüme sonlanmış olur. Büyümeyi etklieyen 3 temel faktörlerden ilki genetik faktörlerdir.Genler anne karnından başlamak üzere çocuğun ailevi büyüme potansiyelini ve ergenlik başlama yaşını belirler.

Büyümeyi sağlayan 2. faktör ise beslenmedir. Normal büyüme ve çocuğun sahip olduğu genetik potansiyelinin en iyi şekilde tezahür etmesi için yaşına uygun kalori alması ve dengeli beslenmesi son derece önemlidir. Burada belirleyici olan dönem özellikle ilk 2 yıldır. Bu dönemdeki beslenme problemleri yada yetersiz beslenme, hem büyümenin geri kalmasına neden olacak hemde allerjik hastalıklar, kalp hastalıkları, obezite, diabet gibi kronik hastalıklara zemin hazırlayacaktır.

3 . faktör ise çevresel faktörlerdir.Yani çocuğun maruz kaldığı travma, hastalıklar psikososyel nedenler de büyümenin üzerinde çok etkilidir.

Bu yüzden hep söylüyoruz; ne verirseniz verin önce SEVGİ verin !

BÜYÜME GERİLİĞİNE YOL AÇAN DURUMLAR

Büyüme çocuklarda sağlığın en önemli göstergesidir.

Normal büyüme için ; normal genetik yapı

yeterli ve uygun beslenme

etkin büyüme faktörleri

SEVGİ DİLİnden oluşan çevresel faktörler gerekir

Büyüme geriliğine yol açan bazı durumlar vardır. Annenin gebelik süreci, anne karnında yetersiz beslenme sonucu düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelme, erken doğum eylemi, doğum sonrası özellikle ilk 2 yaştaki beslenme yetersizlikleri, kronik hastalıklar, büyümeyi sağlayan hormonların (troid-büyüme hormanı gibi) eksiklikleri, büyümenin geri kalmasına neden olabilir.

Bir çocuğun büyümesindeki duraklama, hormonal veya birçok kronik hastalığın ilk bulgusu olabilir. Bu nedenle tekrarlanan boy ölçümleri büyümenin değerlendirilmesinde çok önemlidir.

Doğum öyküsü

İlk 2 yaştaki beslenme düzeni

Sistemik bir hastalık varlığı

Endokrin ve vitamin eksikleri açısından doktorunuzla iletişiminizi koparmamalısınız.

Etiketler

BüyümeÇocuklarda büyümeÇocuklarda gelişimGelişimGelişimi

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Esra Göker

Uzm. Dr. Esra Göker

Uzm.Dr.Esra Göker, 1978 yılında Samsun Bafra da doğmuştur.Lisans öncesi Öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültes'nde başladığı tıp eğitimini başari ile tamamlayarak 2002 yılında Tıp doktoru Ünvanını almiştir.İhtisasini ise Uladağ Üniversitesi tıp Fakültesinde tamamlayarak 2009 yılında Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır