Çocuklarda Büyüme İzlemi Neden Önemlidir?

Uzm. Dr. Ümit Köse
Uzm. Dr. Ümit Köse
5 Ekim 2016253 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Büyüme İzlemi Neden Önemlidir?

Büyüme vücut hacminin ve küytlesinin artışıdır ve çocukluk döneminin kendine özgü niteliklerinden birisidir. Anne karnından başlayıp ergenlik çağının bitimine kadar sürer. Beslenme ,geçirilen hastalıklar, ailenin ekonomik ve psikososyal koşullarından etkilenebilir. Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişiminin ve sağlığının önemli bir göstergesidir.

Sağlam çocuk izlemlerinde yatık büyüme eğrisi (yatık büyüme eğrisi duraklama işaretidir.) Büyüme geriliğinin en erken bulgularındandır. Büyümedeki bu duraklama aile hatta doktor tarafından sık aralıklarla kontrol edilmiyorsa farkedilmeyebilir. Bu açıdan yaşamın ilk aylarında sık yapılan sağlam çocuk takibi ve büyüme takibi önemlidir.

Büyümede duraklamanın farkedilmesi buna neden olabilecek birçok hastalık ya da psikososyal durumun tayini açısından da önem taşır. İyi bir öykü,fizik muayene ve gerekiyorsa laboratuar iincelemelerle erken tanı ve tedavi olanağı sağlayarak olacak gelişim geriliklerinin önüne geçilebilir.

Büyüme geriliğinin çeşitli gastrointestinal (yani sindirim sistemi), enfeksiyonlar, renal(böbrek kaynaklı), kardiyak, endokrin,nörolojik, kalıtsal ve metabolik birçok nedeni vardır.

Etiketler

Çocuklarda büyüme ağrılarıÇocuklarda büyüme değerlendirmesiÇocuklarda büyümeÇocuklarda büyüme gelişme değerlendirilmesiÇocuklarda büyüme ve gelişme sorunlarıÇocuklarda büyüme detayları

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ümit Köse

Uzm. Dr. Ümit Köse

Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 10 Kasım 1979 tarihinde İskenderun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini İskenderun’da bitirdikten sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2010 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır