Çocuklarda ateşle mücadele nasıl olmalıdır?

Çocuklarda ateşle mücadele nasıl olmalıdır?

Ateş, enfeksiyonlara karşı organizmanın oluşturduğu bir tür bağışıklık yanıtı, enefeksiyon etkenleri ile savaşın işaretidir. 38-39 derece arasındaki ateşlerde hastalık yapıcı mikroorganizmalar rahat çoğalamaz ve hayatiyetlerini kaybederler. Özellikle ateş yükselmeye başladığında bu yanıt daha belirgindir.

Aslında ateş bir hastalık olmayıp sadece bir bulgudur. Ateşi tedavi edemeyiz. Önemli olan ateşe neden olan etkeni veya hastalığı bulmak ve ona özgül tedaviyi vermemiz gerekmektedir. Tabiiki çok yüksek ateşlerde doktora ulaşıncaya dek uygun birtakım girişimlerle ve/veya ateş düşürücü ilaçlarla, yüksek olan ateşi daha uygun düzeylere indirmemiz gerekebilir.

Evde uygulanabilecek bu girişimler ile belki de hiç ilaç kullanmadan ateşi daha uygun düzeylere indirmek gerçekleşebilecektir. Oda ısısını 22-24 derece arasında tutmak, ateşli çocuğun üzerindeki giysileri çıkarmak ve üzerini örtmemek gerekir. Ateş, solunum sayısını arttırarak sıvı kaybı oluşturur. Bu nedenle ateşli çocuklara bol miktarda sıvı (su, meyve suyu, ayran, çorba gibi)verilmelidir. Fizik aktivite ile karaciğer ve kaslarda ısı yapımı olacağından aşırı fizik aktiviteden kaçınılmalıdır. Gerekirde ısısı 29-31 derece olan su ile banyo yaptırılmalı veya belirtilen ısıda su ile doldurulmuş küvetler içerisinde ortalama 15-20 dakika kadar bekletilmelidir. Soğuk su ile banyo yaptırıldığında etraf damarlarda kasılma meydana geleceğinden ateşin düşmesi mümkün olmayacak hatta daha da artacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk

Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aanabilim Dalı'nda Çocuk Hastalıkları ihtisas eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise Çocuk Kardiyolojisi yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı'nda Öğretim Üyesi ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde ve Acıbadem Ankara Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Ateş tedavisi
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube