Çocuklarda Ateş

Uzm. Dr. Kevser Beşbenli
Uzm. Dr. Kevser Beşbenli
16 Mayıs 202528 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Ateş
Çocuklarda Ateş

Çocuklarda Ateş

Vücut ısısının normal sınırların üzerine çıkması ateş olarak tanımlanabilir.  Normal vücut ısısı; yaş, günün saati ve aktivite düzeyine göre değişebilir. Bebekler ve küçük çocuklar erişkinlerden daha yüksek vücut ısısına sahiptirler.

 

Rektal veya kulaktan vücut ısısı 37.8 derece  ve üzeri , koltuk altı 37.3  derece üzeri  ateş kabul edilir. Kulaktan ateş ölçümü 6 aydan küçük bebeklerde doğru sonuç vermeyebilir. Koltukaltı ölçüm tercih edilmelidir.

 

Ateşin sınıflaması:

 

a. Akut ateş : 5 günden kısa süreli ve lokalize bulguların olduğu ateş, öykü, fizik muayene ve basit laboratuvar tetkikleri ile tanı konur.

 

b. Odağı belli olmayan ateş: 7 günden kısa süreli ateş vardır, öykü ve fizik muayenede tanı konamaz, basit laboratuvar tetkikleri ile tanı konabilir veya konamaz.

 

c. Nedeni bilinmeyen ateş : Öykü, fizik muayene  ve birinci basamak laboratuvar tetkikleri ile tanı konulamayan ve hastanede yatan hastada 7 günden , ayaktan hastada 3 haftadan  uzun süren ateş olarak tanımlanır.

 

d. Gizli bakteriyemi:  Tamamen sağlıklı görünen hastada hiçbir odak bulunmazken kanda bakteri bulunmasıdır. Genellikle 3-36 ay arasındaki ve ateşi 39 dereceden yüksek olan çocuklarda görülür. Tedavi verilmediğinde septik artrit, menenjit ve sepsise yol açabilir.

Ateşli çocuklarda muayenede amaç, hastanın genel durumunu değerlendirmek ve ateş nedeni olabilecek bir odağı araştırmak  olmalıdır. Burada çocuğun yaşı çok önemlidir. Yenidoğan döneminde ateş hastaneye yatış sebebidir. 1-3 aylık bebeklerde de muayene yanında tetkik yapılmalı ve gerekirse hastane yatışı düşünülmelidir.

 

3-36 aylık çocuklarda ateş odağı saptandı ise tedavi verilmelidir. Ateşi olup ateş odağı saptanamayan ve toksik dediğimiz hasta görünen çocuklar ciddi hastalıklı olarak ele alınmalıdır. Toksik olmayan ve ateşi 39 altında olan çocuklarda araştırma gerekli olmayabilir  ve antibiyotiksiz ayaktan izlenebilir.

 

Semptomatik ateş tedavisi:

 

Ateş tedavisinde amaç çocuğun rahatlatılması ve rahatsız edilmemesidir. Ateşin normale döndürülmesi hastalığı tedavi etmez. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği, küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı sağlanmalıdır. Ateşli olup rahat uyuyan bir çocuğun ateşi ölçülmemelidir.  Hafif ateşte çocuğun giysileri azaltılıp bol sıvı verilmesi yeterlidir. Yüksek ateşte  (koltuk altı > 38.5,  makat > 39 ) ateş düşürücü verilebilir.  Burada parasetamol veya 6 aydan büyük bebeklerde ibuprofen kullanılabilir.

 

Ateşli çocukta soğuk veya buzlu su ya da sirke kullanılmamalıdır.

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Kevser Beşbenli

Uzm. Dr. Kevser Beşbenli

Uzm.Dr Kevser Beşbenli, 1976 yılında Bursa’da doğdu. İlkokulu doğduğu köyde, ortaokulu kasabada birincilikle bitirdi. Kütahya Anadolu Öğretmen Lisesi’nden derece ile mezun olup aynı yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. 2001 yılında mezun oldu.    İhtisasta tek tercihi pediatriyi seçti. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlığını tamamlayarak 2007 yılında uzman oldu.    Mecburi hizmetini Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde yaptı.     Sonrasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2.5 yıl uzman doktor olarak çalıştı.      2013 yılında Özel Ataşehir Avicenna Hastanesi’ne başladı ve 8.5 yıl hem poliklinik hem de 3. düzey yenidoğan   yoğun bakım ünitesinde yoğun ama keyifle çalıştı. 2021 yılında Ataşehir Medicana Hastanesi’ne geçti. Kasım 2022 den itibaren çok sevdiği işine kendi muayenehanesinde devam etmektedir. Kevser Hanım evli ve 2 çocuk sahibidir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır