Çocuklarda Alt Islatma Sorunu

Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk
Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk
15 Şubat 2018117 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda Alt Islatma Sorunu

Tıbbi olarak ENÜREZİS, halk arasında 'yatağı ıslatma' 'alt ıslatma' olarak bilinen bu durum çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunudur.

Normal gelişimi olan çocuklarda gündüz mesane kaslarını kontrol etme 2-3 yaş civarında gelişir.4-5 yaş aralığında gece mesane kontrolünde gelişmesi beklenmektedir.Eğer çocuk 5 yaşından sonra halen gündüz ve/veya gece altını ıslatıyorsa bu durum araştırılmalıdır.

Alt ıslatma tıbbi nedenlerden mi yoksa psikolojik nedenlerden mi kaynaklanıyor tespit etmek önemlidir.

TIBBİ NEDENLİ ALT ISLATMA

Diabet (şeker hastalığı),

Böbrek fonksiyon bozuklukları,

Mesane ve boşaltım sistemi bozuklukları ve

Çeşitli parazitlerden dolayı oluşuyor olabilir.

Bu durumlarda tıbbi müdahale ile tedavi edilmesi gereklidir.

Eğer böyle bir neden yok ise psikolojik kaynaklı olduğu düşünülür.Özellikle tuvalet alışkanlığını kazandıktan bir süre sonra alt ıslatmaya başlayan çocuklarda yaşamsal değişiklikler mutlaka değerlendirilmelidir.

PSİKOLOJİK NEDENLİ ALT ISLATMA

Aile tutumlarında: sorunlar sert,katı cezalandırıcı,eleştirici,sevgisiz tutumlar veya aşırı rahat,bireyselleşmesine izin verilmeyen çocuklarda görülebilir.

Yaşam içinde stres yaratan değişimler: kardeş olması,anne baba ayrılığı,anne-baba yada sevilen birinin kaybı,arkadaş zorbalığı,öğretmen sıkıntıları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

GENETİK NEDEN

Ailede diğer kardeşte,anne veya babada bulunması çocukta alt ıslatma sorunu olmasının bir nedenidir.

DERİN UYKU SORUNU

Derin uykusu olan çocuklarda mesane dolsa da beyne giden sinyalleri algılayamadıkları için alt ıslatma sorunu oluşmaktadır.

PİSİKOLOJİK NEDENLİ ALT ISLATMA SORUNUNDA TEDAVİ

Öncelikli olarak aileye çocuğun bunu bilinçli olarak yapmadığı açıklanmalıdır.Suçlayıcı,aşağılayıcı,cezalandırıcı tutumların daha büyük stres kaynağı olduğu belirtilmelidir.Çocuklarını bu sorunun aşılabileceği konusunda motive etmeleri ve nasıl davranacakları belirtilmelidir.Bu davranış değişikliği ve tuvalet hijyen çalışmalarıyla hasta takibe alınmalıdır.Eğer bu yöntemler ile sorun çözülemezse ilaç tedavisi düşünülebilir.

Etiketler

Tuvalet sorunuÇocuklarda alt ıslatmaÇocuklarda psikolojiÇocuklarda psikolojik sorunlarPsikolojik sebebli alt ıslatmaPsikolojik nedenli altına yapmaTuvaltini kaçırmaTıbbi sebebli alt ıslatma

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk

Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk

08.05.1971 yılında Hatay'da öğretmen anne babanın 2.çocuğu olarak dünyaya geldim. O dönemin sosyokültürel dokusunda mutlu, sağlıklı bir çocukluk ve gençlik döneminin ardından 1988'de Antakya Lisesinden mezun oldum. Bu sosyokültürel yapıyı özellikle vurguluyorum çünkü günümüz çocukları ve gençleri günümüz sosyal yapısı içinde çok fazla olumsuz duruma maruz kalmaktadır. 1989'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesine başladım. Disiplinli,güvenilir, donanımlı bir eğitim süreci verdiği için tüm hocalarıma teşekkürü hep bir borç bilmişimdir. 1996 ekim ayında Tıp Fakültesinden mezun oldum.

Askeri Hekim olduğum için Uzmanlık Eğitimi başlamadan önce kıta görevi için Balıkesir 9.Ana Jet Üs'sünde görev yaptım. 1999 yılında Gülhane Tıp Akademisi Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında uzmanlığa başladım. Uzmanlık eğitimi döneminde çeşitli eğitimler aldım. 2004  Ocak ayında Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak eğitimimi tamamladım. 2004-2009 yılları arasında Eskişehir Hava Hastanesinde görev yaptım. Aynı zamanda kendi özel muayenehanemi açtım. 2009 Haziran ayında Bursa Asker hastanesine tayin oldum. 27 Ekim 2008 yılında sevgili eşim Murat KAYATÜRK ile evlendim.

2016 yılında ülkemizdeki değişen şartlar nedeniyle Askeri Hastaneler kapatıldığı için, sağlık personeli olarak Sağlık Bakanlığına devir olarak 2016-2017 arasında Dörtçelik Çocuk Hastanesinde görev yaptım. Bu yıllar içinde yıllık kongrelere, çalışma gruplarına, toplantılara ve DEHB enstitülerine katılarak mesleki gelişimimi arttırmaya çalıştım.

2017 Ekim ayında devlet memurluğu görevinden emekli olarak ayrılmıştır. Özlüce Jimer Tıp Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Saygılı, sevgi dolu, vicdanlı, değerleri olan nesiller yetiştirmenin bir parçası olmak için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır