Çocuklarda alerjik bronşit / astımın doğal koruyucusu: güneş ışığı vitamini

Çocuklarda alerjik bronşit / astımın doğal koruyucusu: güneş ışığı vitamini
Güneş ışığının sağlık üzerine olumlu etkileri ilk kez 1970'lerde tüberküloz ile savaş sırasında güneşe çıkan hastalarda hastalığın daha kolay yenildiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. Araştırmalar güneş ışığının tüberküloza etkisinin ciltte üretilen D vitamini sayesinde gerçekleştiği  göstermiştir. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.
D-VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ SALGIN HALİNDE YAYILIYOR !
Dünya'da görülme sıklığı %30-50 olarak bildirilen D vitamini eksikliği oranı, ülkemizde güneşin en çok kendini gösterdiği bölge olmasına rağmen Ege bölgesinde (Hekimsoy ; 2010)  %75 olarak bildirilmiştir.
ŞEHİR ÇOCUKLARI D-VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ AÇISINDAN RİSK ALTINDA !
D-vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığı (Ultraviole-UVB) etkisiyle deride üretilen D vitaminidir. Gıdalarda D vitamini çok az miktarda vardır. Kış aylarını genellikle kapalı alanlarda; okul, kreş ve evlerde geçiren çocuklar kışın neredeyse hiç güneş ışığı görmemektedir. Güneşe çıkılsa bile şehirlerde yaşayan çocuklarda atmosferdeki ozon deride D vitamini sentezini azaltmaktadır.
D VİTAMİNİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR !
“Güneş girmeyen eve doktor girer” özlü sözünü desteklercesine çocuklarda astımdan diyabete birçok kronik hastalığın görülme sıklığı gittikçe artmaktadır. Kemikleri güçlendirici etkilerinin yanı sıra; D vitamini bağışıklık sistemindeki  hücrelerin enfeksiyonla savaş sırasında daha aktif olmasını sağlamaktadır.
D  VİTAMİNİ ÇOCUKLARDA ALERJİK ASTIMI AZALTIYOR !
D vitaminin solunum yolunda iltihabı azaltıcı etkileri vardır. Bu nedenle D vitamini eksikliği olan toplumlarda astım ataklarının görülme sıklığı ve ağırlığı artmaktadır.  Güneşin ısıtan ancak yakmayan ışıklarını görmeye başladığımız ilkbahar aylarında alerjik bronşit/astım hastalığı olan çocukların 11:00 öncesi ve 16:00 sonrası saatlerde günde 2 kere güneş koruyucu kullanmadan, kollar ve bacaklar çıplak olarak 30 dakikayı geçmeyecek şekilde açık havaya çıkarılması D vitamini eksikliğini önleyerek  güçlü bir bağışıklık sistemi ile kışa hazırlanmalarına katkıda bulunacaktır.
KIŞ AYLARINDA TÜM ÇOCUKLAR D-VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALMALIDIR!
Buna ek olarak 0-18 yaş arası tüm çocukların; özellikle astımlı çocukların; en azından kış aylarında rutin ek D vitamini almalarının sağlanması gerekir. Mutlaka doktor önerisiyle alınması gereken D vitaminin fazlasının zarar olabileceği, vücutta birikim yapabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yonca Tabak

Prof. Dr Yonca Tabak, 1984 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden, 1990 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1996 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 1998 yılında Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı, 2002 yılında doçent, 2008 yılında profesör oldu. 2008-2010 yılları arasında Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Profesörlük ve Anabilimdalı Başkanlığı yaptı. Bilimsel çalışmaları ile eş zamanlı, 2000-2020 yılları arasında özel kliniğinde çocuk alerji hastalarını tedavi eden Prof. Dr. Yonca Tabak, sosyal sorumluluk çalışmalarına kişisel web sitesi üzerinden başladı, Hürriyet Aile’de köşe yazarlığı ve kitap yazarlığı ile devam etti. 2014 yılında ilk kez kaleme aldığı Çocuklar ve Alerji kitabı, tıptaki gelişmeler ışığında 2018 ve 2023 yıllarında iki ...

Prof. Dr. Yonca Tabak
Prof. Dr. Yonca Tabak
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube