Çocuklarda bilişsel gelişme

Prof. Dr. Serap Uysal
Prof. Dr. Serap Uysal
25 Ekim 20092596 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda  bilişsel gelişme

Sensorimotor Zeka Gelişimi

Gelişmenin sensorimotor dönemi olan yaşamın ilk 2 yılında, küçük çocuğun bilişsel yetenekleri duyularının kullanımı ve cisimlerin fiziksel manipulasyonu ile kazanılır. Aynı zamanda çocuk neden-sonuç ilişkileri kavramını geliştirir. Çocukta bu kavramların gelişmesindeki ilerleme, sembolleri ve dili kullanma yeteneği ve mental aktivitenin gelişimi için  ön şarttır.

Cisim kalıcılığının gelişiminde erken ilerlemenin göstergesi tanıdığı  bir oyuncak veya yüzün görüş alanından kaybolduğu yere, bebeğin bakmaya devam etmesidir. 4-8 aylar arasında, çocuk oyuncakların konumları ve görünümleri ile ilgilenir. Ağza almak, sallamak ve çarpmak, görünür özellikleri ötesinde duyusal girdi sağlar.

Yaklaşık 9-12 aylıkken tamamen gizlenmiş cisimlerin yerini bebek bulabilir Çocuk 1 yaşına yaklaşırken oyuncaklardaki ilgi alanı fiziksel özellikler (örneğin renk, doku v.s.) ötesine geçer bu çocuklar değişik cisimlerin değişik amaçları olduğunun farkına vardıklarını göstermeye başlarlar. 18 aylık olunca  cismi görmeseler veya görüş alanından gizlenmiş bile olsa bir cismin yerini tahmin edebilirler. Bu gelişmeler ,bilişsel gelişmede yeni bir dönemin başlangıcın habercisidir. Sembolik düşünme dönemidir.

 

Etiketler

ÇocukZekaBilişsel gelişimSensorimotorKavram

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Serap Uysal

Prof. Dr. Serap Uysal

Prof.Dr. Serap UYSAL, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını 1985- 1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nden, Çocuk Nöroloji  yan dalını ise 1996-1998 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden almış olan Dr. Serap UYSAL, 1993 yılında Doçent, 2000 yılında ise Profesör olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır