Çocuk ve mutfak etkileşimi

Çocuk ve mutfak etkileşimi

Çocuklarınızla mutfakta zaman geçirmenin olumlu etkilerini biliyor musunuz?”

Genelde bu soruyu ailelere sorduğumuzda bazı ailelerden evet yanıtı alırken bazı ailelerden de benim çocuğum hiçbir şey yapamıyor, çabuk sıkılıyor,doğru kesemediği zaman da  mutlu olmuyorum cevapları alıyoruz.

❗️Mutfak,içinde bulunduğumuz şu pandemi sürecinde, çocuklarımız için çok daha eğlenceli ve öğretici bir hale getirilebilir.

❗️Çocuğunuzla beraber,bulaşık makinesinden çıkardığınız kaşıkları,çatakları ve diğer araç gereçleri türlerine göre yerlerine dizebilirsiniz.

❗️Meyve ve sebzeleri ayırt edebilir, meyve dolabı ve sebze dolabı yaratabilir,çocuğunuzdan bu konuda sorumluluk isteyerek,onun yerleştirmesini isteyebilirsiniz.

❗️Mutfakta çeşitli yiyecekleri tattırabilir,koklamasını,dokunmasını sağlayabilirsiniz.Bu sayede çocuğunuz yeni kokular ve tatlar sayesinde acı,tatlı,ekşi,tuzlu gibi kavramları, dokunma sayesinde ise pürüzlü,yumuşak,pürüzsüz gibi kavramları öğrenecektir.

❗️Sofra düzenini beraber sağlayabilmeniz,bu konuda çocuğunuzdan yardım istemeniz, çocuğunuzun planlama becerisini harekete geçirecek, yardım ettiği sofra ile motivasyon sahibi olacak,özgüvenini daha da yukarılara çekecektir.

❗️Hamur yapma,yoğurma,karıştırma ve kesme işlemlerinde çocuğunuzu da katacağınız her beceri,çocuğunuzun motor becerilerini geliştirecek,çocuğunuzun hamurdan yaptığı her bir somut sonuç problem çözme becerisine katkı sağlayacaktır.

❗️Malzemeleri seçerken renklerine,boyut ve büyüklüklerine göre karar verebileceğiniz yiyecekler ile ilgili, çocuğunuz bilişsel gelişimde yeni kavramlar öğrenecek,görsel algı ve dikkat süresi artacak,verdiğiniz yönergeler ile işitsel dikkatini de daha iyi noktaya getirme şansınız olacaktır.

❗️Kaynayan bir sudan buhar çıktığını görmesi, çocuklar için çok önemli beceri olan neden-sonuç ilişkisini geliştirecek ve araştırma yönünü destekleyecektir.

❗️Yaptığınız tüm etkinlikleri ifade etmek,nesneleri isimleri,işlevleri ve kategorileri ile belirtmek,çocuklarınızın dil gelişimine çok yarar sağlayacaktır.

Çocuklarınızla bu etkinlikleri yaparken unutmamanız gereken 3 şey var: “Eleştirmeyin,Mükemmelliyetçi Olmayın,Destekleyin.”

Bu makale 8 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Osman Ayrancıoğlu

Çocuk Gelişim Uzmanı Osman Ayrancıoğlu
Çocuk Gelişim Uzmanı Osman Ayrancıoğlu
Sakarya - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube