Çocuk ve gençlerde sınav kaygısı

Çocuk ve gençlerde sınav kaygısı

KAYGI NEDİR? NE ZAMAN TEDAVİYE BAŞVURULMALIDIR:

 "Sınav olacaksınız" denilince kim kaygılanmaz ki? Kaygılanmak doğal ise ne zaman sorun olmaya başlıyor?

Sınava hazırlanırken ve sınava girerken bir miktar kaygılanmak normaldir. Bu kaygı, sorumluluklarınızı hatırlatmak, dikkatinizi artırmak ve sizi motive etmek için gereklidir. Fakat aşağıdaki durumlar tedavi için başvurmayı gerektirir:

1. Sürekli başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız,

2. Başarısız olacağınıza kendinizi ikna edip ders çalışmayı bıraktıysanız,

3. Uyku uyuyamıyor ya da uykunuz sizi dinlendirmiyorsa,

4. Gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız,

5. Sınav olacağınızı düşünmek bile sizi kaygılandırıyorsa,

6. Ders çalışırken dikkatiniz dağılıyorsa,

7. Eskiden anladığınız konular size zor gelmeye başladıysa,

8. Öğrendiğiniz konuları çabuk unutuyorsanız,

9. Yeni konuları öğrenmekte zorlanıyorsanız,

10. İştahınız çok azalmış ya da artmışsa,

11. Sınavı düşündüğünüzde kalbiniz hızlı çarpıyor, nefesiniz daralıyor, başınız dönüyor, mideniz bulanıyor, kusuyor, karnınız ağrıyor ise ciddi düzeyde kaygınız var demektir.. Doktorların açıklayamadığı buna benzer fiziksel şikayetleriniz olabilir. Kaygı şiddetliyse fiziksel belirtiler görülür. Kaygıların oluşturduğu bu belirtiler vücudumuzdaki organlara zarar vermez fakat bu belirtiler nedeniyle acı çekeriz, dikkatimizi başka bir şeye veremeyiz..

Bu makale 4 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mihriban Keleş

Uzm.Dr Mihriban Keleş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk ve Ergen Psikiyatristi unvanı almıştır.  Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. SERTİFİKALAR ●Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği’nden) ● EMDR Eğitimi ● Oyun Terapisi Eğitimi (Prof Dr. Ferhunde Öktem yöneticiliğinde) ● Şema Terapi Eğitimi ● İntegratif Psikoterapi ve SüpervizyonEğitimi (Ph.D Richard Erskin yöneticiliğinde) ● Psikodrama Eğitimi (Prof. Dr. Bahar Gökler) ● Depresyonda Metakognitif Terapiler Eğitimi ● Psikanaliz Eğitimi (Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği) ● Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongreleri, ● Ergen Gü ...

Etiketler
Sınav psikolojisi
Uzm. Dr. Mihriban Keleş
Uzm. Dr. Mihriban Keleş
İstanbul - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube