Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları derken neyi kastediyoruz?

Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları derken neyi kastediyoruz?

Tanım olarak yaş grubu çocuk ve ergenlik dönemini yani 0-18 yaş arasını kapsayan ruhsal sağlık ve hastalık halidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tam bir sağlıklı olma halinden söz edebilmemiz için fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halinin birlikteliği gerekmektedir. Artık biliyoruz ki ruh sağlığı problemleri kanser, diyabet ve kalp hastalıklarından daha yaygındır.

Ne yazıkki ruh sağlığı problemleri bu yüzyılda hala damgalanma, etiketlenme ihtimali nedeniyle geri plana atılmakta, poliklinik başvurusu gecikmekte ve erken tedavi şansı azalmaktadır. Bazen medya bazen yakın çevremiz buna neden olabilmektedir. O halde ne kadar doğru bilgiye sahip olursak yanlış bilinenler geride kalacaktır.

Bilmemiz gereken burada bahsedilen ruh sağlığı tanımının soyut bir kavram olmayıp beynin tüm bölümlerini içeren merkezi ve çevresel sinir ağının tümü sayesinde var olduğudur. Bu sistem sayesinde duygu, imgeleme, düşünce, davranış, öğrenme oluşturmaktayız. Ve bu sistemdeki geç olgunlaşma, nörokimyasal maddelerde artma/azalma, genetik nedenler, çevresel nedenler gibi durumlarla bağlantılı olarak ruh sağlığında bozulma meydana gelebilmektedir.

Çocuk ve ergenlik döneminde ruh sağlığının devamlılığı ve hastalığının tedavisi için 'çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı' başka bir deyişle 'çocuk psikiyatristi' muayenesine gidilmelidir. Toplumun büyük çoğunluğu tarafından artık bilinmekle beraber zaman zaman çocuk psikiyatristi, pedagog, çocuk gelişim uzmanı, psikolog kavramları karışabilmektedir.

Bu makale 9 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Kahraman

Etiketler
Ruh sağlığı
Uzm. Dr. Özlem Kahraman
Uzm. Dr. Özlem Kahraman
Kayseri - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube