Doktorsitesi.com

Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları derken neyi kastediyoruz?

Uzm. Dr. Özlem Kahraman
Uzm. Dr. Özlem Kahraman
6 Ağustos 2021221 görüntülenme
Randevu Al
Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları derken neyi kastediyoruz?

Tanım olarak yaş grubu çocuk ve ergenlik dönemini yani 0-18 yaş arasını kapsayan ruhsal sağlık ve hastalık halidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tam bir sağlıklı olma halinden söz edebilmemiz için fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halinin birlikteliği gerekmektedir. Artık biliyoruz ki ruh sağlığı problemleri kanser, diyabet ve kalp hastalıklarından daha yaygındır.

Ne yazıkki ruh sağlığı problemleri bu yüzyılda hala damgalanma, etiketlenme ihtimali nedeniyle geri plana atılmakta, poliklinik başvurusu gecikmekte ve erken tedavi şansı azalmaktadır. Bazen medya bazen yakın çevremiz buna neden olabilmektedir. O halde ne kadar doğru bilgiye sahip olursak yanlış bilinenler geride kalacaktır.

Bilmemiz gereken burada bahsedilen ruh sağlığı tanımının soyut bir kavram olmayıp beynin tüm bölümlerini içeren merkezi ve çevresel sinir ağının tümü sayesinde var olduğudur. Bu sistem sayesinde duygu, imgeleme, düşünce, davranış, öğrenme oluşturmaktayız. Ve bu sistemdeki geç olgunlaşma, nörokimyasal maddelerde artma/azalma, genetik nedenler, çevresel nedenler gibi durumlarla bağlantılı olarak ruh sağlığında bozulma meydana gelebilmektedir.

Çocuk ve ergenlik döneminde ruh sağlığının devamlılığı ve hastalığının tedavisi için 'çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı' başka bir deyişle 'çocuk psikiyatristi' muayenesine gidilmelidir. Toplumun büyük çoğunluğu tarafından artık bilinmekle beraber zaman zaman çocuk psikiyatristi, pedagog, çocuk gelişim uzmanı, psikolog kavramları karışabilmektedir.

Etiketler

Ruh sağlığıÇocuk psikiyatriçocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıklarıçocuk ve ergen ruh sağlığıruh sağlığı ve hastalıkları

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Özlem Kahraman

Uzm. Dr. Özlem Kahraman

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır