Çocuk sahibi olmada yeni umut mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonu (mikrotese)

Çocuk sahibi olmada yeni umut mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonu (mikrotese)

Günümüzde evli çiftlerin %15’i halk arasında kısırlık diye adlandırılan çocuk sahibi olamama şikâyetinden mustariptir. Bilimsel olarak bir yıl süresince düzenli cinsel ilişki sonrasında çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık yani infertilite denmektedir. Erkekte kısırlıkla ilgili sorunlar, büyük bir çoğunlukla yapılan bir fizik muayene ve sperm tahlilinden anlaşılabilirse de, bazı durumlarda hormon analizi, ultrasonografi ve daha ileri özel genetik tetkikler gerekebilmektedir.

Normal yolla veya tedavi ile çocuk sahibi olamayan çiftlerde sperm sayısı mililitrede 5 milyonun üstünde ise aşılama tedavisi denenebilir. Aşılama yönteminde kocanın laboratuvarda hazırlanan spermlerini özel bir kanül yardımı ile rahimin içine bırakılmakta ve spermin, yumurtaya ulaşma şansı arttırılmaktadır. Ancak sperm sayısı 5 milyonun altında olan veya başarısız aşılama öyküsü bulunan çiftleri için en uygun yardımcı üreme tekniği tüp bebek (IVF)’ dir. Tüp bebek işleminde bayanın yumurtaları toplandıktan sonra erkeğin spermi alınıp, özel işlemlerden geçirildikten sonra en sağlıklı spermlerin, laboratuvar şartlarında yumurtanın içine konması ile gerçekleşmektedir.

Erkekten dışarı hiç sperm atamadığı durumlarda eskiden tamamen umutlar tükenirken, mikroTESE yöntemi ile bu hastalarımızda %30’ lara varan sperm bulma ve çocuk sahibi olma imkânı sağlanmaktadır. mikroTESE yönteminden kısaca bahsedecek olursak; hastanın isteğine göre lokal ve genel anestezi altında, testis yaklaşık 1 cm açılıp, içindeki kanallarda sperm aranmasıdır. Bu işlemin özelliği mümkün olan en az zararın verilerek, testisin korunmasıdır. Bu ameliyat için özel tasarlanmış mikroskop ile insan gözünün gördüğünü 40 katına kadar detaylı görüntü ile ameliyatı yapmak ve yeterli tecrübeye sahip bir cerrah tarafından yapılması çok önemlidir. Tabi ki tüm bu işlemleri gerçekleştiren embriyoloğun tecrübesi ve yapılan merkezin tam teşekküllü olması da işlemin başarısını belirgin bir şekilde arttırmaktadır. mikroTESE ile elde edilen spermler gerek hemen hazırlanmış olan yumurtaların içine yerleştirilmekte veya dondurularak ilerideki muhtemel tüp bebek denemelerinde kullanılmak üzere saklanabilmektedir. mikroTESE işlemi sonrasında, 2-3 saatlik bir istirahatin ardından hastamız günlük yaşamına dönebilmektedir. Ayrıca işlem sırasında alınan biyopsi ile de hücresel olarak sperm üretilmemesinin sebebi de tespit edilebilmektedir. Bu yöntem ile baba olmaktan ümidini kesmiş birçok erkeğin mikroTESE yöntemi ile baba olma şansının artacaktır.

Bu makale 3 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Erol Yıldırım

Op.Dr Mehmet Erol Yıldırım, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Fatih Üniversitesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel 100. Yıl Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelik
Op. Dr. Mehmet Erol Yıldırım
Op. Dr. Mehmet Erol Yıldırım
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube