Çocuk eeg'si

Dr. Öğr. Üyesi Engin Deniz
Dr. Öğr. Üyesi Engin Deniz
12 Ocak 20121973 görüntülenme
Randevu Al
Çocuk eeg'si

EEG;  Elektro -Ensefalo -Grafi kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Beyin elektrosu anlamına gelir.
Beyin elektrosu, beynin yüzeyinde meydana gelen elektrik aktivitesini kaydetmek için kullanılır. Normalde beynimizde de, tıpkı kalbimizde olduğu gibi bir ritmik çalışma düzeni vardır. Bu gözle görülmeyen ritmik elektriksel aktivite bu amaçla özel olarak geliştirilmiş olan EEG adlı alet ile ölçülebilir.
EEG, epilepsi hastalığının teşhisi  ve  tedavisinin takibinde, ilaçların etkinliğinin anlaşılmasında altın standart ta kabul edilen bir incelemedir.
EEG,  saçlı deriye yüzeyel elektrod adı verdiğimiz, EEG aletine ince kablolarla bağlanılan çeşitli  minik algılayıcı uçların geçici olarak yerleştirilmesi sureti ile beyin aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde uygulanır. Normal bir EEG tetkiki, ergen ve erişkinlerde  uyanık halde yaklaşık 30 dk. Sürer. EEG çekimi, bu konuda özel yetiştirilmiş EEG teknisyeni veya bazen bizzat doktorun kendisi tarafından uygulanır. Uygulama esnasında hastaya teknisyen tarafından sesli komutlar verilip göz açma kapaması, bir süre derin nefes alması söylenebilir.
Çocukluk döneminde EEG: Çocukluk dönemi  epilepsilerinin teşhis ve tedavi takiplerinde EEG incelemesi en önemli ve hassas konudur.
Bebekler ve küçük çocuklarda bu tetkik, çocuğun tetkik süresince hareket ediyor olması nedeni ile mecburen doğal veya bazı EEG’yi etkilemeyen ilaçlarla kolaylaştırılmış uyku halinde yapılır.  Genellikle  6 yaşından büyük çocuklarda rutin EEG çekimi uyanık yapılıp özel durumlarda ve gerekirse kısa veya uzun süreli uyku EEG’leri çekilir. Uyku sağlamak için genellikle çocuk bir müddet uykusuz bırakıldıktan sonra laboratuvar ortamında uyuması sağlanır. Bu amaçla bazen bitkisel içerikli uykuyu kolaylaştırıcı şurup formunda ilaçlar doktorunun bilgisi ve talimatı doğrultusunda kullanılabilir.
Kısa süreli uyku EEG’si genellikle 60 dk. sürer, bu süre uykuda meydana gelen fizyolojik değişiklikleri kaydetmek için genellikle yeterlidir. Daha uzun süreli uyku EEG’leri de özel durumlar için gerekebilir. Bazı durumlarda EEG ile birlikte eşzamanlı video çekimi de yapılarak olası nöbet- beyin dalgaları ilişkisi değerlendirilir.
Özellikle çocuk EEG’sinin, nöroloji / çocuk nörolojisi alanında  uzman ve EEG konusunda deneyimli birisi tarafından değerlendirilmesi gerekir.  

Etiketler

Bebek nöroloji eeg

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Engin Deniz

Dr. Öğr. Üyesi Engin Deniz

Uzm. Dr. Engin DENİZ, lise öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji'nde bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Nöroloji Uzmanı olmuştur. Daha sonra, İstanbul  Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü'nden Çocuk Nörolojisi yan dal uzmanlığını almıştır. Bu eğitimlerinin yanı sıra Marmara Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nde "Elektrodiagnostik Nöroloji" lisansüstü eğitimini de tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır