Çocuk cerrahisi - sık karşılaşılan konular

Çocuk cerrahisi - sık karşılaşılan konular

Gece işemeleri:

Çocuğunuzun uykusu esnasında yatağına işemesine gece işemesi denir. Bunu nedeni ailesel, gelişimsel ve bazı önemli hastalıklara bağlı olabilir. Bu nedenlerin bulunması ve nedene yönelik tedavisinin yapılması mümkündür. Türkiye'de 5 yaşından büyük çocuklarda, ayda 5'ten fazla gece yatağa işeme tedavi edilmelidir.

Gece işemeleri, erkek çocuklarda ve ailesinde gece yatağa işeyenlerde daha fazla görülür. Hastanede yapılacak idrar tetkiki, ultrasonografi ve bel filmi ile tanıya gidilebilir. Tanı sonrasında nedene yönelik tedavi planlanabilir. Ancak tedavi başarısı hekim ile ailenin uyumuna bağlıdır. İlaç tedavisi en az 6 ay sürebilir.

İnmemiş testis:

Testis (erkek üreme organı), doğumdan hemen önce, skrotuma (haya-torba) inmelidir. Bazı durumlarda, testis, kasık kanalı içinde veya karın boşluğunda takılabilir. Bu durumda, testisin yerinin saptanması ve 2 yaşından önce torbalara indirilmesi gereklidir. Gecikmeler testis fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Kasık fıtığı:

Kasık kanalı, karın boşluğunun en alt kısmında yer alan ve içinden erkek ve kızlarda farklı yapıların geçtiği silindir şeklinde oluşumlardır. Bu silindirin içine karın zarı ve karın içindeki organların girmesine fıtık denir. Fıtık, saptandığı an ameliyat ile onarılmalıdır. Onarılmayan fıtıklar, fıtık içindeki organın kan dolaşımının bozulması – fıtık boğulması-ile sonuçlanabilir.

Sünnet:

Penis (pipi) ucunu örten derinin cerrahi olarak alınması işlemine sünnet denir. Türkiye'de her erkek çocuk sünnet edilir. İdeal sünnet; ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında yapılır. Sünnetten sonra, çocuğun yara iyileşmesine bağlı olarak 5-7 gün içinde iyileşme tamamlanır.

Peygamber Sünnetlilik (Hypospadias):

İşeme kanalının pipinin ucuna değil, alt kısma açılması ve sünnet derisinin ön kısımda gelişmemesidir. Bu durum bir anormalliktir. Cerrahi olarak düzeltilmeli ve işeme kanalı pipinin ucuna taşınmasıdır. Hassas bir cerrahi işlem olduğu için deneyimli ellerde yapılmalıdır.

Yanık:

Derinin yüksek ısı ile teması sonucu hasara uğramasına yanık denir. Temas süresi ve ısı derecesine göre farklı derecelerde yanık oluşabilir. Derecesine göre yanığın tedavisi özellik arz eder. Belli oranların üzerindeki yanıkların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereklidir.

Yemek Borusu Yanıkları:

Yemek borusu, kaza ile içilen asit veya alkali sıvılarla yanabilir. Yemek borusunun yanık durumu saptanmalı ve uygun tedavisi planlanmalıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hikmet Şahin

Etiketler
Çocuk cerrahisi - sık karşılaşılan konular
Op. Dr. Hikmet Şahin
Op. Dr. Hikmet Şahin
Balıkesir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube