Çocuğunuzun işitmesi normal mi?

Çocuğunuzun işitmesi normal mi?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 32 milyon, ülkemizde de 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı meydana geliyor. Erken dönemde tespit edilemeyen işitme kaybı çocuğun konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkiliyor ve düzeltilmesi çok zor olan problemlere yol açabiliyor. Erken teşhis sayesinde ise çoğu işitme kaybının kalıcı hale dönüşmesi önlenebiliyor ve çocuğun normal işitme seviyesine kavuşması sağlanabiliyor. 

KULAK KİRİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLABİLİR'

Kulak yapısının dış, orta ve iç kulak olarak üç bölümden oluşmaktadır İç kulakta işitme organı olarak salyangoz ve işitme siniri dışında, denge sensörleri ve denge sinirleri bulunur. Bu yapılanmaya göre dış kulak ,orta kulak, ya da kulak salyongozu ve sinirlerine ait hastalıklar nedeniyle işitme kayıpları ortaya çıkabilmektedir. Bu yapılardaki çeşitli yapısal bozukluklar ve hastalıklar işitme şikayetlerine neden olur. Böylece kulak kiri probleminden, beyin sapı tümörlerine kadar geniş bir yelpazedeki hastalıklar nedeniyle geçici ya da kalıcı işitme kayıpları oluşabilmektedir.

İŞİTME KAYBI OLAN ÇOCUKLAR İÇİNE KAPANIYOR


İşitme engeli, kişinin gelişim, uyum, özellikle iletişimdeki görevlerini yerine getirmesinde en büyük engeldir.İşitme duyusunun kaybı, özellikle bebeklik döneminde konuşmanın öğrenilmesi açısından ciddi bir sorun teşkil eder ve bu bireyler iletişim açısından ciddi problemler yaşarlar. İşitme kaybı olan çocuklar; okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilirler. Bunun sonucunda çocuklar eğitim ve sosyal hayatında akranlarından geri kalabilir ve psikolojik sorunları olan, uyumsuz bireylere dönüşebilirler.

Bu makale 10 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Harun Küçük

Dr.Öğr.Üyesi Harun Küçük, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kulak,Burun,Boğaz Hastalıkları (KBB) uzmanı olmuştur.

Dr.Öğr.Üyesi Harun Küçük, Samsun'da bulunan Özel Medicana International Samsun Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
İşitme kaybı nasıl olur
Dr. Öğr. Üyesi Harun Küçük
Dr. Öğr. Üyesi Harun Küçük
Siirt - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube