Çocuğun inadıyla baş etme yolları

Çocuğun inadıyla baş etme yolları

“Çocuğum çok inatçı” diyen annelere “Siz de onunla inatlaşıyor musunuz” diye soruyorum.

Aldığım cevap:

- Hayır inatlaşmıyorum.

- Laf dinlemez, ısrar eder, sokakta ağlayıp sizi herkesin içinde mahcup ederse?

- O zaman yapıyorum ama bir daha da yapmayacağımı kendisine söylüyorum.

- Peki o neyi öğreniyor o zaman?

-Neyi?

- İstediklerini yapmayacağınızı ama ağlar ve ısrar ederse o zaman yapacağınızı…

-Bu ne anlama gelir?

- Bir şey yaptırmak istediği ve hayır dediğinizde bu “Hayır”ın onun ısrar ve tutturmasına bağlı olarak “Evet”e dönebileceğini, daha çok ısrar ederse bunu size yaptırabileceğini…

- İnatlaşma böyle mi doğuyor?

- Evet. Aynen öyle.

- Artık ona “hayır” demenizin bir anlamı kalmıyor. Çünkü bu “Hayır”ın her an “Evet”e dönebileceğini görüyor.

-Ne yapabilirim, bugüne kadar böyle davrandım?

- Bundan sonra herhangi bir konu gündeme geldiği zaman şunu düşünün “Onun bu istediğini yaparsam ne olur, yapmazsam ne olur?” Yapmanızda çok mahsurlu bir durum yoksa yapın ama sakıncalı ve sonuçta ona zarar verecek bir şeyse yapmayın. Ama her şeyden önemlisi de söylediklerinizin arkasında durun, ağlayıp yerlere yatsa bile hayırlarınız evete , evetleriniz hayıra dönmesin. Bir tutarlılığınız olsun. Çocuklar istediklerinin peşinde hiç vazgeçmeden ısrar ederler.

- Bunu yaparsam işe yarar mı?

- Deneyin göreceksiniz, başlangıçta biraz zaman alacak örneğin 3 yaşında bir çocukta bu 3 ayı, 5 yaşında bir çocukta 5 ayı bulabilir en fazla, ama şimdiden başlarsanız bu sonucu daha çabuk elde edersiniz.

Vazgeçmeyin!...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Çocuklarda inatçılık
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube