Cinsiyet seçimi ve pgt yöntemi

Cinsiyet seçimi ve pgt yöntemi

CİNSİYET SEÇİMİ:
PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) Nedir? 

PGD (veya PGT); tüp bebek uygulaması sırasında embrioların genetik testi yapıldıktan sonra yalnızca sağlıklı olanların seçilip anneye transfer edilmesi işlemidir. Bu işlem yapılırken aynı zamanda bebeğin cinsiyetinin tayinide mümkün olabilmektedir.Fakat pekçok yerde olduğu gibi ülkemizde de cinsiyet tayini legal (yasal) değildir. 

Bugünkü tıbbi gelişmeler sayesinde, doğacak çocukta istenen cinsiyeti (ERKEK veya KIZ) seçmek mümkün hale gelmiştir. İşlem standart bir tüp bebek olarak başlar. Öncelikle kadında yumurta büyütülerek, 10-12 gün zarfında gelişen yumurtalar toplanır. Eşe ait sperm ile döllenme gerçekleştirilir. Daha sonra laboratuvarda takibe alınan embryolardan en iyi olanların birer hücresi alınarak (blastomer) FISH yöntemi ile genetik inceleme yapılır. İstenen cinsiyetteki embryolar aynı gün veya bir gün sonra rahim içine transfer edilir.

Bu yöntem Kuzey Kıbrıs ve Avustralya, Ingiltere, Belçika, Israil, Amerika gibi ülkelerde serbest olarak uygulanmaktadır. 

PGD'nin Ne Tür Faydaları Vardır? 
Uygun olgularda tüp bebek uygulamasının başarısını arttırır. 
Gebelik oranını arttırır. 
Gebeliğin abortus (düşük) ile sonuçlanma riskini azaltır. 
Gebeliğin tıbbi sonlandırılma gerekliliğini azaltır. 
Çoğul gebelik oranını azaltır. 
Tekrarlayan başarısız IVF denemelerinin getirdiği ekonomik ve psikolojik yükleri azaltır. 

 PGD Kimlere Yapılmalıdır? 
İleri yaştaki (36 yaş ve üzeri) yaştaki anne adaylarında sağlıklı embryoların şeçilebilmesi 
İki veya daha çok tüp bebek uygulanmasına rağmen(implantasyon başarısızlığı) gebelik elde edilememiş çiftlere 

Balanced (dengeli) translokasyon taşıyıcısı çiftlere 
Tekrarlayan erken gebelik kayıpları (düşükleri) olan çiftlere (translokasyon taşıyıcılığı dışı sebepli) 
Ailevi Akdeniz anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik fibrozis, SMA gibi tanısı mümkün olan bazı tek gen hastalıkları yönünden risk taşıyan eşlere 
Aile bireyleri ile HLA uyumlu embriyonun seçilmesi 
Önceki gebeliklerinden genetik hastalıklı bir çocuk sahibi olan çiftlere 
Anöploidili (kromozom bozukluğu bulunan) gebelik öyküsü olan annelere 
Gonadal mozaism (İki yada daha çok aynı anormalliğe sahip doğum ürününe rağmen eşlerin genetik test sonuçlarının normal olması) olgularına 
TESE olguları (şiddetli erkek infertilitesi ile birlikte olan olgular) 
X kromozomuna bağlı geçiş gösteren hastalıklar açısından eğer söz konusu hastalığın direkt genetik tanısı yapılamıyorsa embriyonel seks tayini. 

GEBELİK TESTİ
İnseminasyondan 2 hafta sonra yaptırılması önerilir. Test pozitifse 2-3 hafta sonra ultrasonografi ile rahim içerisinde gebelik kesesi görülür. 
IVF uygulanmış isede transferden 12 gün sonrası için hastadan kanda Bhcg testi (Kanda Gebelik Testi) istenir.Test sonucu olumlu ise 2-3 hafta sonra ultrasonografi ile rahim içerisindeki gebelik kesesi görülür

 Embiyo Biyopsisi ve PGT Ne Kadar Güvenlidir? 
PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) yapmak için hastaya ait embriyoların herbirinden hücre örneği alınması gereklidir. PGT uygulaması sırasında embriyoların zarara uğrama olasılığı yok denecek kadar düşük olup hasarlanma oranı %0.2 olarak ifade edilmektedir. 

 PGT'nin Hatalı Sonuç Verme Oranı Nedir? 
Kullanılan yönteme ve laboratuvar deneyimine göre değişmekle birlikte PGT testinin hatalı sonuç verme ihtimali %1-3 arasında değişmektedir. 

 "Tek Gen Hastalıkları" Ne Demektir? 
Tek gen hastalıkları DNA üzerinde şifrelenmiş "gen" dediğimiz ünitelerin işlevlerinin bozulması sonucu oluşan bir genetik hastalıklar grubudur. Bu tür genetik hastalıklar özellikle özellikle ülkemizde yaygın olan akraba evliliklerinde artmaktadır

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Verda Özkent Tunçbilek

Op.Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Uludağ Üniversitesi'nde lisans eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Girne'de bulunan Kyrenia (Girne) Tüp Bebek Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Cinsiyet tayini
Op. Dr. Verda Özkent Tunçbilek
Op. Dr. Verda Özkent Tunçbilek
Kıbrıs - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube