Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hızla artıyor

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hızla artıyor

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çoğunlukla seks sırasında bir insandan diğerine bulaşan hastalıklardır. Çok sayıda farklı belirtileri olan en az 25 cinsel yolla bulaşan farklı hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar vajinal, anal ya da oral yollarla bulaşmaktadırlar.

Çoğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sizi ancak bu hastalıklardan birine sahip biriyle cinsel ilişki kurarsanız etkiler.

. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar daha çok tercih edilir çünkü gerçek bir hastalığa (yani kötü belirtilere) sebep olmadan bir insana bulaşabilen klamidya gibi çok az cinsel yolla bulaşan hastalık bulunmaktadır. Belirtilere sahip olmayan bir insan kendisini hasta olarak görmeyebilir, ancak yine de tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon kapmış olabilir.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

 Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazıları belirtileri görülmese bile, hastalığa sahip olan insanlar tarafından da bulaştırılabilmektedir. Ayrıca belli hastalıklar hamile annelerin doğmamış çocuğuna da bulaşabilmektedir.

Eğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birinin size bulaştığı düşünüyorsanız, derhal bir doktora görünmelisiniz. Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık tedavi edilebilmektedir, ancak tedavi edilmezse hoş olmayan bir takım belirtileri ortaya çıkabilir ve kısırlık gibi uzun vadeli hasarlara neden olabilirler

Belirtileri nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri çok çeşitlidir, ancak en sık görülen belirtiler ağrı, normal olmayan şişlik ya da yaralar, kaşınma, idrar yaparken yanma ve/veya üreme organlarından gelen akıntıdır.

En yaygınları hangileridir?

--Bakteriyel Vajinozis

--Klamidya

Klamidya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülenlerinden biridir. Hastalığım sebebi chlamidya trachomatis adı verilen bir bakteridir. Bakteri her iki cinste idrar yollarına, göden bağırsağına ve kadınlarda rahme bulaşmaktadır. Tedavi edilmezse, uzun süreli enfeksiyonlar kadınlarda kısırlığa neden olabilmektedir. Her sene ABD'de yaklaşık 4 milyon Klamidya vakası görülür. Klamidya semptopmları her enfekte olan kişide görülmeyebilir. Klamidya taşıyan erkeklerin yaklaşık yarısı ve kadınların dörtte üçü belirti vermez ve enfekte olduklarını bilmezler.

--Genital siğiller

Genital siğillere insan papiloma virüsünün (HPV) bir alt türü sebep olmaktadır. Genital bölgenin herhangi bir yerinde beyazımsı, ten rengi ya da karnı bahar gibi görünen şişlikler şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Acıya neden olmazlar ancak kaşıntıya sebep olabilir ve fark edilmeleri zor olabilir. Genital siğillerin başka belirtileri yoktur, ancak kadınlarda siğiller rahim ağzına bulaştıysa, hafif kanama ya da koyu renkli akıntı görülebilmektedir.RAHİM AĞZI KANSERİ İLE İLİŞKİLİDİR SON YILLARDA HIZLA YAYILMAKTA VE ARTMAKTADIR,AŞISI GELİŞTİRİLMİŞTİR

HPV  Tedavi Seçenekleri
HPV tedavisi ile kast edilen genital siğillerin (kondilom) tedavisi dir ve  HPV virüsü enfeksiyonunun tedavisinde ana prensip bulaştırıcılığı ve nüksleri en aza indirmek için siğillerin mümkün olduğunca  zaman kaybetmeden ve tamamen temizlenmesidir. HPV tedavisi yani genital siğil tedavisi için genellikle kondilomları yok etmek için koterizayon (yakma tedavisi) ,  kriyoterapi (dondurma tedavisi ) gibi işlemlerin yanı sıra lazer tedavisi de kullanılmaktadır. HPV tedavisi mutlaka en iyi şartlarda yapılmalı ve hasta bunu takip eden dönemde de doğru bir şekilde takip edilmelidir.

Kriyoterapi ile hpv tedavisi  , genital siğil tedavisi  ( Kondilom dondurma tedavisi)
Kriyoterapi ile  ( genital siğil dondurma tedavisi ) amaç siğilleri dondurarak sağlıklı ciltten uzaklaştırmaktır. Bu işlem için  için sıvı nitrojen kullanılır. Sıvı nitrojen özel bir cihaz ile  püskürtülerek yapılır.Dondurma tedavisi sırasında sıklıkla lokal anestezi uygulamasına gerek kalmaz.Krioterapi tedavisi sonrası 1-5 gün içersinde siğiller siyahlaşır ve kabuklanır yaklaşık 15 gün içersinde ise sağlıklı ciltten dökülerek ayrılırlar. Hasta bu dönem içersinde çeşitli merhemlerle yara bakımı yapar. Tedavi sürecinde ise ciddi bir açık yara oluşmamakta ve tedavinin kozmetik sonucu da iyi olmaktadır. Komplikasyon olarak nadiren özellikle koyu cilt rengine sahip hastalarda dondurma işleminin  uygulandığı yerlerde beyazlama oluşabilir. Bu renk değişimi  geçici veya kalıcı olabilir.
Dondurma tedavisi her zaman yapılmaz .Genellikle siğil sayısı az ise ve belirli büyüklükte ise kullanılması tercih edilir. Çok sayıda siğil varlığında pek etkili bir yöntem değildir. 
 
Elektrokoterizasyon ile hpv tedavisi ( Yakma ile genital siğil tedavisi)
Elektrokoterizasyon , koter ile yakma yöntemi ile  ( genital siğil yakma tedavisi ) özel uçlar yardımıyla elektrik akımı deriye uygulanır ve hastaya temas ettirilen antenden cihaza döner. Yani hastanın cildinde elektrik akımı dolaşırken en fazla dirence uğradığı yer olan cihazın tedavi ucunda belirli bir  ısı oluşur. Bu şekilde siğiller yakılarak temizlenmiş olur. Kriyoterapi  yöntemine göre daha kalıcı bir tedavi sağlar ve genital siğillerin tedavisinde bir çok merkezde krioterapi yöntemine göre bir alternatif ve  ilk seçenektir.

Leep yöntemi ile genital siğil,  hpv tedavisi
Yeni bir teknoloji olan LEEP Loop Electrosurgical Excision Procedure cümlesinin kısaltılmış halidir.Aslında  LEEP yöntemi PAP smear sonucunda anormallik saptanan kadınların rahim ağzındaki değişimin kesin tanısını koymak ve tedavi etmek amacıyla yapılır.Bu alet yardımıyla rahim ağzındaki değişim gösteren alan hızlı, etkili ve ağrısız bir şekilde kesip-yakma yaparak çıkartılmaktadır. Aynı mantıkla LEEP yöntemi ile genital siğilleri keserek çıkartmak çok kolay ve kalıcı bir yöntemdir , tedavi sonrası genellikle iz bırakmaz. Çok sayıda ve daha çok büyükçe  siğillerin  tedavisinde kullanımı kolay ve kalıcı iz bırakmayan ve bizim de tercih ettiğimiz bir tedavi yöntemidir. Genital siğil patolojiye veya tiplemeye gönderilecek ise bu yöntem ile çıkartılması incelenecek  dokuya zarar vermediği için en iyi yöntemdir.

Lazer ile siğil tedavisi, HPV ve lazer
Lazer pahalı bir yöntem olmasına etkin ve iyi sonuçlar alınan bir tedavi yöntemidir ve genital siğillerin yaygınlığına ve büyüklüğüne göre hekim tarafından tercih edilebilmektedir. Pahalı bir yöntem olduğu için ülkemizde sık kullanılmamaktadır.

--Gonore (Belsoğukluğu)

--Hepatit

--Herpes (Uçuk)

--Sifilis (Frengi)

--Candidiasis

--Trikomoniyas

--HIV AİDS

 Trikomoniyasın sebebi, seks sırasında bir kişiden diğerine geçen trichomonas vaginalis adı verilen tek hücreli bir arak da bilinenorganizmadır. Hastalık kadınlarda vajinaya ve her iki cinste idrar yoluna bulaşmaktadır. Genellikle herhangi bir belirti göstermese de, ortaya çıkan belirtiler kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Belirtileri arasında, kadınlarda genellikle aşırı ve kokulu olmak üzere her iki cinste de akıntı, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da acı, idrar yaparken yanma ve idrar yolları iltihaplanması sayılabilir. Hastalık vajinal, anal ve oral yollarla bulaşabilmektedir ve en iyi korunma yöntemi kondom kullanımıdır

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için alınacak önlemler
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube