Cin 1, cin 2, cin 3 nedir?

Cin 1, cin 2, cin 3 nedir?

CİN 1, CİN 2, CİN 3, Serviks Kanseri tanıları ise histopatolojik tanılardır, yani biopsi veya ameliyat materyellerinin incelenmesi ile konulan tanılardır.

ASCUS, LGSİL, HGSİL sitopatolojik terimlerdir, yani vaginal smear ile konulan tanılardır. Vaginal Smear bir tarama testidir kesin tanı koydurmaz, kimlere kolposkopi ve gerekli ise biopsi yapılması gerektiğini gösterir .

Rahim ağzını örten mukoza tabakası mikronlar ile ölçülebilecek kadar incedir.

Hücrelerdeki bozulmalar, bu tabakanın en alt 1/3 tabakasından başlar yukarı doğru ilerler. Bu ilerleme birkaç yıl sürebilir. Bu yüzden rahim ağzı kanseri (Serviks Kanseri) kesinlikle önlenebilir bir kanserdir. Tüm bu bozulmalar bu çok ince tabaka içinde başlar ve yakalanabilmek için hastaya uzunca bir süre şans tanır.

CIN 1, eğer displazik yani anormal hücreler 1/3 alt bölümde sınırlı ise

CIN 2, bu anormal hücreler 2/3 bölümde ise

CIN 3, bozulmuş hücreler tüm tabakayı kaplamış ise kullanılan addır. CIN 3, Carcinoma in Situ (CİS) ile aynı durumdur. Halen yaygın (invazif) kanser değildir, bazal membran (en alttaki örtü tabakası) sağlamdır. Eğer alttaki bu ince örtü tabakası bu hücreler tarafından delinir ise İnvazif Kanser vardır. Bu bazal membran tabakasının üzerinde kan damarları yoktur bu yüzden CIN safhasında bu anormal hücreler çevre ve uzak dokulara metastaz (yayılım) yapamazlar. Fakat bu ince örtü tabakası yırtıldıktan sonra kanserleşmiş olan hücreler yakın bölgelere, yakın dokulara ve özellikle lenf ganglionlarına metastaz yapmaya başlarlar. HASTALARIN CIN SAFHASINDA YAKALANMASI, UYGUN ŞEKİLDE TEDAVİ VE TAKİP EDİLMELERİ HAYAT KURTARICIDIR.

CIN ler, HPV infeksiyonu ve Rahim Ağzı Kanseri arasında çok yakın birliktelik vardır.

CİN 1 lerin %80-90 ının kendiliğinden iyileşmesi beklenebilir. CİN 3 lezyonların ise kansere dönüşüm oranı %40 cıvarındadır.

Vaginal Smear testi, Kolposkopi, HPV DNA testi hastaların teşhis edilmesinde ve takibinde en önemli yöntemlerimizdir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Can Yener

Etiketler
Cın1 risk durumu nedir
Doç. Dr. Can Yener
Doç. Dr. Can Yener
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube