Cilt gençleştirmede yeni bir yaklaşım fraksiyonel radyofrekans (lazer)

Cilt gençleştirmede yeni bir yaklaşım fraksiyonel radyofrekans (lazer)

Fraksiyonel radyofrekans (lazer) nedir ? Diğer lazerlerden farkı nedir?

Her insan güzel görünmek ister, güzel görünmenin en büyük sırlarından biri sağlıklı bir cilde sahip olmaktır. Günümüzde güzel bir cildi sahip olabilmek için bir çok uygulamalar yapılmaktadır. Cilt gençleştirmede 1995 yılından beri farklı lazer kullanılarak sonuç alınmaya gidilmiştir. İnsanlar lazer uygulamalarını yabancı olmasalar da hangi lazerin ne amaçla kullanıldığı konusunda kafaların karışık olduğunu düşünüyorum. İlk bu amaçla CO2 lazer uygulamaları kullanılmış , CO2 lazer etkin sonuçlar alınmış olmasına rağmen büyük dezavantajına sahipti iyileşme dönemi en az 3 hafta sürüyordu. Bunun yanında enfeksiyon gelişme ihtimali, skar ve renk değişimi oluşma ihtimali mevcuttu.

Günümüzde en büyük gelişme son 3 yıl içinde geliştirilen fraksiyonel lazerlerdir. Lazerle cilt gençleştirme ve cilt yenileme işleminde kullanılan lazer cihazlarının tamamı cilde yüksek enerjili ışınlar gönderirler. Bu lazer ışınları cildin yapısında bulunan su molekülleri veya kromofor adı verilen ve renk içeren maddeler tarafından tutulurlar. Bu tip lazerler ile hem komplikasyon riski azalmış, hem de iyileşme periyodu kısalmıştı. Peki bu lazerlerin diğerlerinden farkı , Fraksiyonel lazerlerde en önemli nokta, lazer ışınının, ışını bir çok ince huzmeye bölen (duş başlığı gibi deliklere sahip) özel bir filtreden geçirilmesidir. Böylece ışın, tek bir huzme şeklinde cilde ulaşmaz; mikron çapında binlerce ince ışın huzmesi şeklinde cilde ulaşır. Bu sayede ışın uygulanan bölgede mikron çapında yanıklı alanlar oluşurken, arada kalan kısımlar sağlam kalır.

Fraksiyonel radyofrekans cilt de nasıl bir etki yapıyor?

Mikro-iğneler ile donatılmış olan radyofrekans cihazının akım çıkışı sağlayan ünitesi derinin üst tabakası olan epidermisi atlayıp, dermis denen orta tabakaya ulaşmaktadır. Kullanılan iğnelerin uzunlukları 0.5 ile 3.0 mm arasında değişmektedir. Burada kullanılan iğneler altından yapıldığı için bu yöntem “altın iğne” olarak ta anılmaktadır. Bu yöntem de yapılan bir yeni aşama ise akımın tüm iğne boyunca değil, yalnızca iğnenin ucundan verilmesidir. Böylece çok daha az hasar ile çok daha güzel sonuçlar alınmaktadır. Mikro yanıklı alanlar oluşturur ama bu alanlar dışarıdan bakılınca görülmez. Hastalar hemen uygulama sonrasında sokağa çıkabilir, ciltte belirgin bir yanık ya da kızarıklık oluşmaz. Aralarda kalan sağlan cilt kısımları sebebiyle iyileşme daha hızlıdır, kollajen üretimi daha çabuk olur. Bunun yanında, filtre sebebiyle lazer uygulanan alan çok sınırlı olduğundan ışın uygulaması eski CO2 lazerlerdeki gibi tek seferde değil, bir kaç seansda yapılır. Bir nevi ışının cilde taksit taksit verildiğini düşünebilirsiniz.

Kliniğinizde Fraksiyonel radyofrekansı hangi tedavilerde kullanıyorsunuz?

Kliniğimizde FDA ( Amerikan gida ve ilaç dairesi ) onaylı cihazlarlar hizmet vermekteyiz . Bu cihaz altın iğne , iğneli radyofrekans yada fraksiyonel radyofrekans gibi farklı isimlerle anılmaktadır. bu gibi Günümüzde bir çok insan çok farklı cilt problemi ile karşılaşıyorlar , yaş ilerledikçe güneş ışınların cildimizde oluşturduğu hasarlar , cilt yenilenmesi ve kalitesinin arttırılması sivilceli bazı cilt hastalıkları , bunların dışında akne izleri, kırışıklıkların giderilmesi ve yerçekiminin etkisi ile ciltte oluşan sarkmaların toparlanması, gebelik çatlakları , yara izleri bir çok problemlerde başarılı sonuçlar alıyoruz.

Uygulama Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikli olarak kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve ışığa karşı duyarlılık meydana getiren ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Kişi solaryuma girmemelidir. Uygulama önce yüze lokal anestezik krem sürüyoruz 20 dk bekliyoruz. Uygulama sonrasında ise hasta günde en az 2 ya da 3 kez antibiyotik krem ve nemlendirici kullanmalıdır.

Kişi bu tedavi sonrasında cilt üzerinde üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde kabuklanmalar oluşacaktır. Yaklaşık bir hafta içerisinde bu kabuklar tamamen dökülüp cilt yeniden canlılığına kavuşacaktır.

Fraksiyonel Radyofrekans kimlere uygulanmaz?

Fraksiyonel radyofrekans bir çok cilt problemi olan kişilerde başarılı sonuç alınmaktadır. Burda önemli olan hastanın cilt analizi bir doktor tarafından yapılması. Bu cihazların probleme ve cilt tiplerine göre enerjileri ayarlanmaktadır. Yanlış ayarlar etkili olmayan ya da cilt daha fazla problem yaratacak sonuç alınabileceğinden uygulamanın bir doktor kontrolünde yapılması gerekir.

Uygulanmaması gereken durumlar arasında; kişinin hamile olması, son 6 ay içinde sivilce tedavisinde kullanılan isotretinoin kullanımı, deride aktif enfeksiyon varlığı, cildini belli bir süre için yoğun güneş ışığından koruyamayacak olması, gerçeğe uygun beklentileri olmayan kişilerde uygulama yapılmamalıdır.

Vücutta oluşan Çatlak tedavisinde fraksiyonel radyofrekansın başarı oranı nedir?

Cilt çatlağı sık görülen bir rahatsızlıktır ve pek çok kişiyi estetik açıdan rahatsız etmektedir. Deride çizgisel incelme ve yara izi şeklinde görülmektedir. Cilt çatlakları vücudun değişik bölgelerinde kilo artışı nedeniyle derinin alt dokularında sürekli gerilme sonucu ortaya çıkmaktadır bunun sonucunda derinin dermis tabakasındaki kollajen ve elastik lifler hasar görmektedir.

Erken dönemde cilt çatlağı pembe renkli ve kaşıntılıdır zamanla beyazlaşır ve deriden çökük hale gelir.l Son zamanlarda fraksiyonel radyofrekans tedavileriyle çatlaklarda %40 ila % 80 oranında azalma ve sıkılaşma yapabilmek mümkündür.

Hasta seçimi önemli rol oynamaktadır. Çatlakların yeni veya eski olması, herhangi bir sistemik hastalığın veya ilaç kullanımının olması ,kişinin deri yapısı,deri tipi, genetik özellikleri hasta seçiminde önemli rol oynar. Tedavi 2_4 hafta gibi aralıklarla en az 4 seans planlanmalıdır.

Tedavi Yaklaşık Ne Kadar Süre Sonrasında Etkisini Gösterir?

Uygulanan bu tedavi her cilt tipi üzerinde farklı zamanlarda etkilerini ortaya çıkarır. Ancak genel olarak cilt üzerinde ortaya çıkan kesin etkiler 3-6 ay arasında gerçekleştirilir. Bunun nedeni ise kolajen üretiminin yaklaşık olarak 3 ay gibi bir süre sonrasında başlamasıdır. Sonuç olarak, bu yöntemle dilediğiniz bölge üzerinde çok net sonuçlar elde edebileceksiniz. Sağlıklı ve genç görünmek için fraksiyonel radyofrekans yöntemini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Avni Hakan Ölmeztürk

Op. Dr. Avni Hakan ÖLMEZTÜRK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Isparta Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Avni Hakan ÖLMEZTÜRK, mesleki çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
youtube
instagram
Etiketler
Fraksiyonel radyofrekans
Op. Dr. Avni Hakan Ölmeztürk
Op. Dr. Avni Hakan Ölmeztürk
Isparta - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube