Çift terapisi neden önemlidir?

Çift terapisi neden önemlidir?

Evlilik ve Çift Terapisi Neden Önemlidir?

       Bireyler, sosyal, kültürel, psikolojik ve cinsel ihtiyaçları nedeni ile kendilerine bir eş seçerler. “Kültürel” derken bu kavramın toplumdan topluma değişik yaşam biçimlerini yansıttığını özellikle vurgulamak isterim. Bazı toplumlarda “evlilik birliği” olmadan çiftlerin aynı çatı altında olmaları aslı kabul görmezken; bazı toplumlarda bireyler taraflar yapılan tercihler hoşgörü ile karşılanmaktadır.

       Bireyler birlikte yaşamaya başladığında, sorumluluklarını paylaşma söz konusu olduğunda aralarında yaşadıkları çatışmaları-gerginlikleri aşamadıkları durumlarda “Çift Terapisine” ihtiyaç duyarlar.

       Sorunlar kimi zaman neden çözülemez gibi görünür? İster aile, ister çift birlikteliği olsun, bireylerin sorunlara bakış açıları doğal olarak farklı olacaktır. Burada Murray Bowen’in  “Bowen Aile  Terapisi” Kuramı önem taşımaktadır. “Bowen’in “Kuşaklararası Aile Terapisi” ailenin geçmişine olan vurgusuna rağmen, şimdiye de vurgu yapılmaktadır.

       Danışanlara kendilerinin aile kökeni olarak üç kuşak öteye giderek bir genogrom oluşturmakla, genetik kodların etkilerini görmeye yardımcı olunabileceği anlatılır. Ayrıca bireylerin problemlere bakış açılarının kendi yaşadıkları köken ailelerden öğrendikleri modele bağlı olarak tepki verdikleri, bu durumlarda da yaşadıkları sorunlarda çözüm bulamadıkları aşamasında nerede tıkandıklarını görebilmeleri açısından Bowen Terapisi (genogram kullanımı) önem taşımaktadır.

       Ailelerde çatışma, boşanma aşaması gibi süreçlerde, terapi seanslarında çiftlerin sorunlara bakış açısında bir farkındalık kazandırma hedeflenmektedir. Bireyler kimi zaman, aralarındaki duygusal ilişkiyi kesmeleri durumunda ilişkiler daha iyiymiş gibi görünebilir. Ancak sorunlar geçici olarak görmezden gelindiği için çözülmüş olmazlar. Terapi ortamında karşılıklı olarak yeni “iletişim becerileri kazandırılarak”  söylemek istedikleri mesajı etkili bir şekilde birbirlerine iletebilme becerisi de kazanmaları sağlanır.

       Çocuklu ailelerde de bireyler arasında fiziksel olarak bir çatışma yok gibi görülse de aralarındaki psikolojik-duygusal gerginlik ve birbirlerinden uzak hissetme çocukları üzerinde de olumsuz etki yapacağından çocukların ruh sağlığı açısından zarar verici olmaktadır.

       Mutlu bir aile; mutlu çocuklar, mutlu bireyler, mutlu bir toplum için terapistten destek almak önemli bir ihtiyaçtır.

Bu makale 14 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Güler Aydın

Aile Danışmanı Güler Aydın, 1961 yılında Erzincan da doğmuştur. İlk, orta, lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu olup, aynı üniversitede Sosyoloji Yüksek Lisansını tamamlamış olup, Sosyoloji Doktora derslerini de tamamlamıştır.  Başbakanlık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığın’da ” Araştırmacı Sosyolog “ olarak çalışıp, aynı kurumumun, S.H.Ç.E.K.’da da görev aldıktan sonra emekli olmuştur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde “Aile Danışmanlığı Eğitimi’ni tamamladıktan sonra; Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nde 5 yıl “Aile Danışmanlığı” yapmıştır. CİSED’in “Evlilik ve Çift Terapisi” eğitimine katılmıştır. Ankara Barosu “Gelincikler Projesi”nde gönüllü psikolojik destek vermektedir. Aynı zamanda Ankara’da “Can Psikolojik Danışmanlık Merkezi”nde; Boşanma süreci, Çiftler Arasındaki Ça ...

Etiketler
Aileterapisi
Aile Danışmanı Güler Aydın
Aile Danışmanı Güler Aydın
Ankara - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube