Cerrahi.

Cerrahi.
Gömük diş ne demektir?

Fizyolojik olarak sürme zamanı gelmesine rağmen ağız içerisinde yerini alamayan dişlerdir. Dişeti, kemik ya da başka diş ile üzeri kapalı olduğundan bu dişler gömük diş olarak adlandırılır. En sık 20 yaş dişleri gömük kalmaktadır. Ayrıca kaninler ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilmektedir. Bu dişler ortodontik tedavi ile sürdürülebilmekte veya bu mümkün olmadığında diğer dişlere zarar veriyorsa çekilmektedirler.

Her gömük 20 yaş dişi çekilmeli midir?

Hekim, 20 yaş dişinin sürme yönü, gömüklüğün kist yada tümör gelişimine eğilimi, yanındaki dişin dişeti sağlığı yada 20 yaş dişine bağlı yandaki dişte çürük gelişme riski gibi faktörleri değerlendirerek çekim kararını vermektedir.

20 yaş dişleri mutlaka çekilmeli midir?

Dolgu ya da kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar çürüdüğünde,

Yandaki 2. Büyük azı dişi etrafında besinlerin birikmesine neden oluyor ya da dişe baskı yaparak madde kaybına neden oluyorsa,

Özellikle yarı gömük 20 yaş dişi çevresinde perikoronitis adı verilen ağrı, ağız açmada zorluk ve yüzde şişlik yapabilen dişeti iltihabı gelişmişse,

Dişlere baskı yaparak ağrıya neden oluyorsa,

Sürme yönünden dolayı diğer dişlere baskı yaparak dişlerde çapraşıklığa neden oluyorsa 20 yaş dişlerinin çekimi gerekmektedir. 

Cerrahi süresince ne olmaktadır?

Cerrahi öncesinde diş hekiminiz sizi neyin beklediğini anlatacaktır. Sorularınızı ve beklentilerinizi iletmek için iyi bir zamandır. Bu aşamada herhangi bir hastalığınız varsa veya kullandığınız ilaçlarınız varsa bunları mutlaka doktorunuza anlatmalısınız.

Dişin rahatça çıkarılabilmesi, dişin pozisyonuna ve kökün gelişimine bağlıdır. Gömük dişler daha ileri cerrahi uygulamaları gerektirebilir.

Cerrahi sonrasında ne olur?

Cerrahiyi takiben normal iyileşme sürecinin bir parçası olarak biraz şişme ve hafif rahatsızlık hissedilecektir. Soğuk uygulaması şişmenin azalmasına yardımcı olacaktır ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçlarla bu sürecin daha rahat geçmesi sağlanacaktır.

Cerrahi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İlk gün ağzınızı kuvvetli bir şekilde çalkalamayınız.

İşlem sonrası uyuşukluğunuz geçmeden yemek yemeyiniz. Sert ve asitli gıdalardan uzak durunuz.

İşlem sonrası ilk iki gün sıcak yiyecek ve içeceklerden, sıcak ortamlardan uzak durunuz.

İşlem sonrası ilk gün belirtilen şekilde bölgeye buz uygulaması yapınız. 

Diş hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanınız.

İlk hafta kesinlikle sigara içmeyiniz.

Kanamanız olursa temiz bir gazlı bez ile bölgeye 10 dk. hafifçe baskı uygulayınız. Kanama devam ediyorsa diş hekiminiz ile iletişime geçiniz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu

Etiketler
Gömük diş ne demektir?
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube